Gnocchi s ricottou a estragonem

4 měsíce starý 19
Gnocchi s ricottou a estragonem

Oblíbená klasika trochu jinak: tentokrát vylepšená ricottou a aromatickým estragonem, korunovaná lahodným oříškovým máslem. 

Suroviny

brambory 1 kg

varný typ C, vydrhnuté

estragon 1 svazek

lístky otrhané a polovina nasekaná

mouka pšeničná hladká 200 g

typ 00 + na podsypání

Postup

1

Rozehřejte troubu na 160 °C (horkovzdušnou na 140 °C). Brambory propíchejte po celém obvodu jehlicí. Položte je na rošt trouby a pečte 1–1,5 hodiny, nebo dokud nejsou zcela měkké: dobře upečenou bramborou hladce projde jehlice skrz. Nechte je zchladnout, aby šly vzít do ruky. Prošlehejte vejce, ricottu a nasekané lístky estragonu, sůl a pepř. 

Gnocchi – krok 1ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media

2

Zchladlé brambory rozkrojte a vnitřek vydlabejte do mísy 

Gnocchi – krok 2ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media

3

Bramborovou hmotu prožeňte lisem na brambory nebo protřete pomocí vařečky přes husté síto do mísy. 

Gnocchi – krok 3ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media

4

Ricottovou směs smíchejte s propasírovanými bramborami, osolte, opepřete. 

Gnocchi – krok 4ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media

5

Prosejte ke směsi mouku a uhněťte těsto. Rozdělte jej na osm dílů. 

Gnocchi – krok 5ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media

6

Pracovní plochu poprašte moukou. Z každého dílu těsta uválejte tenkého hada a nakrájejte na 2,5cm kousky. 

Gnocchi – krok 6ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media

7

Každý kousek zaoblete a vidličkou do něj obtiskněte vroubky. Odkládejte na plech poprášený moukou. Takto zpracujte celé těsto. 

Gnocchi – krok 7ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media

8

Vařte gnocchi po dávkách ve velkém množství osolené vody, dokud nevyplavou na hladinu (trvá to asi 1 minutu). Vylovte, nechte okapat a chviličku oschnout. Vsypte do nahřátých hlubokých talířů či misek.

Gnocchi – krok 8ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media

9

Zahřívejte v širším rendlíku máslo, občas promíchejte. Jakmile začne zlátnout a vonět po oříšcích, soustavně promíchávejte. Vsypte celé lístky estragonu a pokračujte 1 minutu v míchání. Sundejte z plotny a ihned vlijte do žáruvzdorné mísy, aby se zastavil var. Podle chuti osolte, opepřete a nalijte na každou porci gnocchů. 

Gnocchi – krok 9ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

10 oblíbených pochoutek, které vznikly omylem

10 oblíbených pochoutek, které vznikly omylem

Věděli jste, že spoustu celosvětově oblíbených pochoutek vzniklo omylem? Stojí za nimi čirá náhoda, nedostatek surovin nebo nějaký ten přešlap v kuchyni. Pojďte spolu s námi odhalit, jak vznikl nanuk, chipsy nebo třeba italské tiramisu...

Vychutnejte si pětici českých zrajících sýrů

Vychutnejte si pětici českých zrajících sýrů

Na své si nyní přijdou všichni milovníci sýrů s výrazným odérem a ušlechtilou plísní. Vychutnejte si romadur, olomoucké tvarůžky nebo jihočeskou nivu a dopřejte si výraznou sýrovou chuť v lahodných pokrmech. ...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Zdroj