Avokádo lépe upravíte na grilu než na grilovací pánvi – pokud je to to jediné, co máte k dispozici, pořádně ji rozehřejte.
Suroviny
avokádo 4 ks
pevná, zralá
cizrna 400 g
1 konzerva – scezená a okapaná
harissa 2 PL
+ další k podávání
koriandr 2 PL
nasekané lístky + další k podávání
česnek 1 stroužek
podrcený
Postup
Z prvního citronu vymačkejte šťávu. Na hummus vsypte do mixéru většinu cizrny, část oddělte stranou. Přidejte tahini, mletý římský kmín, chilli, 3 lžíce citronové šťávy a rozmixujte na hladké pyré. Osolte a podle potřeby upravte konzistenci přidáním trochy ledové vody. Vmíchejte harissu, posypte lístky koriandru a odloženou cizrnou. Přikryjte a uložte do chladu.
Na omáčku prošlehejte 2 lžíce tahini, jogurt, zbylou citronovou šťávu a podrcený česnek. Osolte a opepřete. Pokud je směs příliš hustá, zřeďte ji troškou vody, aby omáčkou šlo jídlo pokapat.
Avokáda rozřízněte na poloviny a vyjměte pecku. Řeznou stranu potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Položte řeznou stranou na rozpálený gril a grilujte zhruba 3 minuty. Během grilování nechte avokádo ležet bez přesouvání na mřížce – dužina se sice ke grilu přilepí, ale jakmile se opeče, půjde avokádo hladce sundat.
Zbylý citron rozřízněte napůl a řezné strany položte na gril a grilujte, až se na nich objeví tmavé stopy. Poloviny avokáda rozložte na talíř a pokapejte je šťávou z ogrilovaného citronu. Do důlku po pecce nandejte trochu hummusu, pokud chcete, přidejte trochu harissy navíc. Pokapejte avokáda jogurtovou omáčkou, posypte lístky koriandru a podávejte s chlebem pita a zbylým hummusem.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Rychlá večeře z konzervy: Vsaďte na sardinky!
Sardinková pomazánka dovede vytrhnout trn z paty, když nevíte, co k večeři. Konzerva je otevřená během pár vteřin a za chvilku můžete jíst dokonalý sendvič. I k svačině nebo obědu! Ze sardinek si ale můžete připravit nejen pomazánku, ale i...