Grilované lilky s pastou miso a s naloženou ředkví

před 2 roky 99
Grilované lilky s pastou miso a s naloženou ředkví

Použít můžete jen podlouhlé baby lilky, nebo směs kulatých a podlouhlých. Podávejte jako efektní předkrm či s dušenou rýží klidně jako hlavní chod! 

Suroviny

japonské víno mirin 30 ml

miso pasta 70 g

světlá (shiro miso)

sezamový olej

na potření lilků

Na naloženou bílou ředkev

bílá ředkev 1 ks

daikon, oloupaná

sezamová semínka

světlá, opražená nasucho

jarní cibulka

zelená nať nakrájená najemno

Postup

1

Nejdřív naložte ředkev. Nakrájejte ji pomocí spiralizéru či škrabky na zeleninu na tenké proužky. Dejte do misky cukr, rýžový ocet a 3 lžíce vody a míchejte, až se cukr rozpustí. Vložte do nálevu proužky ředkve, zakryjte a dejte zatím stranou.

2

Rozehřejte gril nebo grilovací pánev na střední teplotu. Na marinádu prošlehejte v misce saké, mirin, hnědý cukr a pastu miso. Lilky podélně rozpulte a do dužiny udělejte nožem ve dvoucentimetrových rozestupech šikmé zářezy, dejte pozor, abyste lilek zcela nepřekrojili. 

3

Potřete rozkrojené poloviny lilků sezamovým olejem a osolte. Vložte lilky na gril nebo na pánev řeznou stranou dolů a grilujte 2–4 minuty, až začne dužina měknout a zlátnout. Pak otočte, potřete řeznou stranu trochou marinády a grilujte dalších 15 minut. Během této doby lilky pravidelně otáčejte a potírejte, hlídejte, aby se marináda nezačala připalovat. V závěru grilování by měly být lilky úplně měkké s lepkavou zlatou glazurou, sem tam s tmavými zkaramelizovanými místy. 

4

Posypte sezamovými semínky a natí jarní cibulky. Ředkev vyjměte z nálevu, nechte ji okapat a jezte s lilky a dušenou rýží. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

 Vsaďte na sardinky!

Rychlá večeře z konzervy: Vsaďte na sardinky!

Sardinková pomazánka dovede vytrhnout trn z paty, když nevíte, co k večeři. Konzerva je otevřená během pár vteřin a za chvilku můžete jíst dokonalý sendvič. I k svačině nebo obědu! Ze sardinek si ale můžete připravit nejen pomazánku, ale i...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek