Použít můžete jen podlouhlé baby lilky, nebo směs kulatých a podlouhlých. Podávejte jako efektní předkrm či s dušenou rýží klidně jako hlavní chod!
Suroviny
japonské víno mirin 30 ml
miso pasta 70 g
světlá (shiro miso)
sezamový olej
na potření lilků
Na naloženou bílou ředkev
bílá ředkev 1 ks
daikon, oloupaná
sezamová semínka
světlá, opražená nasucho
jarní cibulka
zelená nať nakrájená najemno
Postup
Nejdřív naložte ředkev. Nakrájejte ji pomocí spiralizéru či škrabky na zeleninu na tenké proužky. Dejte do misky cukr, rýžový ocet a 3 lžíce vody a míchejte, až se cukr rozpustí. Vložte do nálevu proužky ředkve, zakryjte a dejte zatím stranou.
Rozehřejte gril nebo grilovací pánev na střední teplotu. Na marinádu prošlehejte v misce saké, mirin, hnědý cukr a pastu miso. Lilky podélně rozpulte a do dužiny udělejte nožem ve dvoucentimetrových rozestupech šikmé zářezy, dejte pozor, abyste lilek zcela nepřekrojili.
Potřete rozkrojené poloviny lilků sezamovým olejem a osolte. Vložte lilky na gril nebo na pánev řeznou stranou dolů a grilujte 2–4 minuty, až začne dužina měknout a zlátnout. Pak otočte, potřete řeznou stranu trochou marinády a grilujte dalších 15 minut. Během této doby lilky pravidelně otáčejte a potírejte, hlídejte, aby se marináda nezačala připalovat. V závěru grilování by měly být lilky úplně měkké s lepkavou zlatou glazurou, sem tam s tmavými zkaramelizovanými místy.
Posypte sezamovými semínky a natí jarní cibulky. Ředkev vyjměte z nálevu, nechte ji okapat a jezte s lilky a dušenou rýží.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Rychlá večeře z konzervy: Vsaďte na sardinky!
Sardinková pomazánka dovede vytrhnout trn z paty, když nevíte, co k večeři. Konzerva je otevřená během pár vteřin a za chvilku můžete jíst dokonalý sendvič. I k svačině nebo obědu! Ze sardinek si ale můžete připravit nejen pomazánku, ale i...