Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy

7 měsíce starý 29
Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy

Méně pracná varianta bramboráku. Ne tak křupavá, o to jednodušší, bez zdlouhavého vystávání u pánve. V kombinaci se salátem z kysaného zelí získáte jednoduchý, ale nutričně vyvážený pokrm.

Suroviny

brambory 2 kg

varný typ B

česnek 4 stroužky

utřené se solí

krupice 4 PL

pšeničná, hrubá

škvarky 250 g

či uzené maso (či směs škvarků a uzeného masa)

vepřové sádlo

na vymazání

zelí kysané 500 g

nebo obdobné množství domácího

červená řepa 150 g

nastrouhaná najemno (viz Něco navíc)

cibule 0.5 ks

nakrájená na drobno

jablka 1 ks

zbavené jádřince a nakrájené na tenké plátky

Postup

1

Polovinu brambor uvařte ve slupce doměkka, pak je důkladně sceďte, nechte vypustit páru nejlépe rozprostřené na plechu, a jakmile půjdou udržet v ruce, oloupejte je.

2

Mezitím do mísy nahrubo nastrouhejte oloupané zbývající syrové brambory, vymačkejte z nich šťávu do misky a nechte ji stranou. Do druhé mísy nahrubo nastrouhejte vařené brambory, přidejte vejce, utřený česnek, krupici a koření, podle chuti osolte. Odstátou šťávu z brambor slijte a škrob usazený u dna přidejte k vařeným bramborám. Nakonec vmíchejte syrové brambory a škvarky a/nebo uzené.

3

Troubu předehřejte na 180°C, plech vyložte pečicím papírem, ten potřete sádlem a rozprostřete na něj připravenou směs. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut.

4

Mezitím připravte salát. Šťávu ze zelí vymačkejte do mísy. Zelí překrájejte, nasypte do šťávy, přidejte řepu, cibuli a jablko, osolte a opepřete. Přilijte olej a vše promíchejte. Ozdobte pažitkou.

5

Upečenou drštičku nechte alespoň 15 minut chladnout, aby se dala lépe krájet. Nakrájenou ji pak ozdobte pažitkou a podávejte se salátem.

NĚCO NAVÍC
Komu vadí zemitá chuť čerstvé červené řepy, může použít vařenou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

 Avantgardní šéfkuchař, který servíruje emoce

Massimo Bottura: Avantgardní šéfkuchař, který servíruje emoce

Inspiraci pro své pokrmy nachází všude kolem. Spojuje tradiční italskou kuchyni s moderními vlivy, krmí hladové a v roce 2019 se dostal mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Seznamte se s Italem Massimem Botturou, významnou osobností současné...

Božské dezerty ze zbytků

Božské dezerty ze zbytků

Kouká na vás nedojedený koláč, muffiny nevyběhly, bábovka se přilepila k formě a potrhala se? Smutně vyhlíží miska s polámanými kousky cukroví? Trápí vás pocit, že vaše úsilí přišlo vniveč? Nesmutněte a dejte jim novou šanci. S recepty na...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Zdroj