Jak dýně ovlivňuje krevní tlak a chronické záněty

před 1 rok 95
Jak dýně ovlivňuje krevní tlak a chronické záněty

Čerstvá dýně neboli „bratranec melounu“ je nejlepší v sezóně, během podzimních a zimních měsíců, a kromě toho, že je skutečnou sezónní pochoutkou, je i dobrým strážcem zdraví.

Dýně je považována za „dolu“ draslíku a vlákniny, dvou živin, které většině dospělých ve stravě chybí. Tradičně dýně na trhu nebo na stole ohlašuje začátek podzimu a také symbolizuje období dovolených. Čerstvá dýně je nejlepší v sezóně, během podzimních a zimních měsíců. Tento druh zimní dýně neboli „příbuzný melounu“ však není jen chutnou sezónní pochoutkou.

„Maso“ z dýně je nejzdravější část

Tmavě žluté až oranžové „maso“ neboli dužina dýně je nejzdravější částí tohoto ovoce, který obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a antioxidantů. Každá část dýně se dá jíst, včetně semen a slupky, takže pokud jde o toto ovoce, nedochází k plýtvání potravinami.

Dýně má vysoký obsah vlákniny a pektinu, a jeho „maso“ může usnadnit proces trávení. Dietní vláknina je základní živinou prospěšnou pro trávicí trakt a zabraňuje zácpě. Kromě zlepšení zdraví střev podporuje vláknina kardiovaskulární a metabolické zdraví a podporuje dlouhověkost, upozorňují odborníci kliniky majonéza. Dýňová dužina je také bohatá na pektin, druh rozpustné vlákniny. Pektin je přírodní prebiotikumkterý pomáhá krmit dobré, zdravé probiotické mikroby ve střevech.

Dýně je bohatá na draslík, který snižuje riziko srdečních onemocnění

Dýně je bohatá na draslík, takže konzumací tohoto jídla můžete pomozte si snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Dieta s vysokým obsahem draslíku pomáhá snižovat krevní tlak u lidí s hypertenzí nebo s rizikem hypertenze tím, že ledviny vylučují nadbytek sodíku, vysvětlují odborníci.

Betakaroten dodává dýni její oranžový odstín a lidské tělo ji přeměňuje na vitamín A bohatý na antioxidanty. Je to druh karotenoidů, třída pigmentů nalezených v ovoci a zelenině, které také působí jako antioxidanty. Betakaroten je také zodpovědný za zdravé oči, pokožku a imunitu. a podle oficiálních údajů obsahuje dýně více beta-karotenu než mnoho jiných potravin – sladké brambory, mrkev, pomerančové papriky a melouny.

Vitamín A je základní živinou a je spojen hlavně s dobrým zrakem, imunitou, reprodukcí a vývojem, ale strava bohatá na vitamín A nebo beta-karoten může také snížit riziko některých druhů rakoviny, říká. Národní institut zdraví. Vysoký obsah antioxidantů v dýni, jak je zdůrazněno, může přispět k jejich potenciálním vlastnostem v boji proti rakovině, což je ještě třeba dále zkoumat.

Akutní zánět je krátkodobý, ale chronický zánět by se neměl opomíjet

Díky beta-karotenu může dýně pomoci snížit zánět, který vzniká jako reakce těla na zranění/poškození. Akutní zánět je obvykle krátkodobý, například když si omylem říznete prst, a obvykle během několika dnů odezní. Chronický zánět však nelze ignorovat, protože může způsobit onemocnění, která jsou spojena s invaliditou a úmrtností.jako je cukrovka, srdeční onemocnění, rakovina, onemocnění ledvin a autoimunitní poruchy, jak uvádí studie z roku 2019 publikovaná v Přírodní medicína.

Lidé v mnoha zemích používají dýni pro její protizánětlivé vlastnosti, podle studie zveřejněné v roce 2022 v časopise Rostliny. Předpokládá se, že je to způsobeno beta-karotenem vykazujícím silnou protizánětlivou aktivitu a výzkumníci zjistili, že beta-karoten vykazuje silnější aktivitu než lykopen, další karotenoid.

The post Jak dýně ovlivňuje krevní tlak a chronické záněty appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek