Jak zpracovat vařená vejce - do salátů, pomazánek, aspiků i polévek

před 2 roky 106
Jak zpracovat vařená vejce - do salátů, pomazánek, aspiků i polévek

Jak zpracovat vařená vejce - do salátů, pomazánek, aspiků i polévek

Jako každý rok budeme i letos stát po Velikonočním pondělí před tradičním problémem – co s vykoledovanými, natvrdo uvařenými vajíčky? Možností je naštěstí celá řada, a když vás omrzí jednoduchý (ale skvělý) čerstvý chleba s máslem a plátky vajíček, můžete sáhnout po některém z našich receptů.

Na chleba a do sendvičů

Vajíčka pomohou zahnat hlad mezi hlavními jídly, proto skvěle poslouží jako svačina do školy a do práce. Sendviče vás zachrání i v případě, že nemáte čas na zdlouhavé vaření. Naservírujte je jako studenou večeři i vydatnou snídani

Pomazánky

Naprostou klasikou je vajíčková pomazánka, kterou lze připravit na mnoho způsobů.

  • Jako pojivo poslouží tvaroh, lučina, kysaná smetana, majonéza, jogurt nebo kombinace zmíněných surovin.
  • Nakrájenými vařenými vejci obohatíte také pomazánku z mrkve, ředkviček, tvarohu i škvarků.
  • Dokonalou dvojku tvoří vejce s rybou. Vařená vajíčka se přidávají do rybičkové nebo tuňákové pomazánky.
  • Štiplavou chuť a svěží zelenou barvu dodá pomazánce čerstvá pažitka, jarní cibulka, medvědí česnek nebo mladá řeřicha.

 zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak

Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak

Více

Aspiky, rosoly a vaječná tlačenka

Vejce sluší také sulcu, aspikům, rosolům a dalším podobným želatinovým dobrotám. Plátek bílku se žloutkem jsou v průhledných želatinových hmotách velmi efektní, a navíc dodají další chuťový prvek.

Oblíbenou pochoutkou už od první republiky je vaječná tlačenka, kterou si z vykoledovaných vajec můžete připravit i dnes. Ať už do větší misky a po ztuhnutí krájet na plátky nebo jednotlivě do malých silikonových formiček na muffiny.

 nesmrtelné poklady z našich lahůdkářství

Chlebíček, ruské vejce, aspik a další: nesmrtelné poklady z našich lahůdkářství

Více

Plněná vejce

Plněná vejce jsou českou klasikou, objevují se už v kuchařkách z 50. let minulého století. Ať už jde o retro pochoutku, nebo ne, plěná vejce vám prokážou skvělou službu, pokud chystáte posezení s přáteli. Dají se totiž snadno proměnit v oslnivé občerstvení.

8x plněná vejce

Saláty

Vejce můžete použít téměř do jakéhokoliv salátu. Naše kompilace je důkazem, že vejce patří do teplých i studených salátů. Vylepšit jím můžete bramborový salát, zeleninový, těstovinový i tuňákový.

Polévky – kulajda, čočková

Ozdobte rozpůleným vajíčkem natvrdo talíř kulajdy, hráškové, čočkové či špenátové polévky. Bílek se žloutkem vypadají na talíři s polévkou velmi efektně, navíc ji obohatí o další zdroj proteinu!

Česká kuchyně – polévky

Česká kuchyně – polévky

Více

Masové rolády a omáčky – skotská vejce, rolády, španělská pečeně, španělský ptáčci

Pokud vám stále ještě zbyla nějaká vejce, připravte z nich oběd. Zarolujte je do španělských ptáčků, upečte španělskou pečeni nebo je zabalte do masové rolády. Rychlý tip na večeři nebo jídlo na cesty jsou skotská vejce (někdy známá také jako „pštrosí vejce“)

Související články

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek