Jaká denní doba je nejlepší na kávu?

před 1 rok 34
Jaká denní doba je nejlepší na kávu?

Adenosin je neurotransmiter, jehož hladina stoupá, když se probudíme. Čím déle jsme vzhůru, tím více se v našem těle hromadí adenosin a zvyšuje se pocit ospalosti.

Ne vždy nám káva ihned po probuzení dodá potřebnou energii a bdělost. Vědci tvrdí, že je lepší trochu počkat a vypít první ranní kávu o dvě hodiny později. Přes různé snahy o snížení pocitu únavy během dne je pořádný spánek stále tím nejlepším způsobem, jak dodat tělu dostatek energie a ráno se rychle probudit.

Co je adenosin?

Dr. Andrew D. Huberman je neurolog a člen lékařské fakulty Stanfordské univerzity, který tvrdí, že káva nás dokáže probudit kvůli reakci s adenosinem. Adenosin je neurotransmiter, jehož hladina stoupá, když se probudíme. Čím déle jsme vzhůru, tím více se v našem těle hromadí adenosin a zvyšuje se pocit ospalosti.

Kofein blokuje adenosinové receptory v mozku a může nás jen na krátké vzdálenosti zbavit pocitu únavy. Jinými slovy, káva nás nikdy pořádně neprobudí, pokud jsme se dostatečně nevyspali.

Káva krátkodobě sníží pocit únavy a ospalosti

Během dne buňky a tkáně spalují energii ve formě molekuly adenosintrifosfátu, tato molekula se spotřebovává, když pracujeme, přemýšlíme nebo prostě sedíme, a buňky vytvářejí adenosin jako vedlejší produkt. Kofein je chemicky podobný adenosinu a blokuje adenosinové receptory, to vše s tím efektem, že kofein na chvíli potlačí potřebu spánku, takže se po šálku kávy cítíme více vzhůru a s více energiemi. I za tu dobu se však adenosin hromadí, a když vliv kofeinu pomine, znovu usneme.

Káva nás nezbaví únavy a ospalosti, pokud jsme se dostatečně nevyspali, pouze krátkodobě oddálí potřebu spánku – vysvětluje Dr. Huberman.

Proč je lepší pít kávu dvě hodiny po probuzení?

Když se probudíme, přestože jsme ospalí, hladiny adenosinu jsou nejnižší. Proto je lepší počkat 1,5 až dvě hodiny a pak vypít první kávu. Umožníme tak tělu se přirozeně probudit a umožníme adenosinu, aby začal trochu růst, vysvětluje doktor Huberman. Pokud jsme hodně ospalí, lékař nám ​​radí vypít hned po probuzení sklenici vody, projít se, jít ven a vystavit se slunečnímu záření.

Jak podpořit pocit bdělosti?

Mezitím se bude hromadit adenosin a káva vyvolá výraznější pocit bdělosti. Dr. Huberman věří, že pokud odložíme ranní kávu, budeme mít více energie uprostřed dne, kdy jsme nejaktivnější. Dosáhneme tak nejsilnějšího pocitu bdělosti. Doktor Huberman uvádí, že lidé, kteří takto konzumovali kávu, měli později kvalitnější spánek a více energie během dne.

The post Jaká denní doba je nejlepší na kávu? appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek