Je zdravé jíst živé vejce? Tady je důvod, proč se odborníci na výživu mračí na Rockyho Balboa, jak pijí pět filmových scén

před 1 rok 109
Je zdravé jíst živé vejce? Tady je důvod, proč se odborníci na výživu mračí na Rockyho Balboa, jak pijí pět filmových scén

Malé, ale vydatné vejce je považováno za jednu z nejvýživnějších potravin. Je bohatý na bílkoviny a vitamíny B-komplexu a nabízí mnoho dalších cenných složek. Má kvalitní bílkoviny, zdravé tuky, vitamíny, minerály, antioxidanty, složky, které chrání oči a další orgány.

Bohatství v 50 gramech

Odhaduje se, že jedno celé velké syrové vejce o hmotnosti asi 50 gramů obsahuje cca 72 kalorií, 6 gramů bílkovin, 5 gramů tukuoko 9 procent vitaminu A, 13 procent vitaminu B2 – riboflavin, 8 procent vitaminu B5 – pak kyselina pantothenová 7 procent vitaminu B12 – kobalamin. Existuje také selen, asi ve 22 procentechpak 10 procent fosforui 6 procent folátu, vitamín D a K. Ano, zní to fantasticky.
Navíc jedno syrové vejce obsahuje 147 miligramů cholinuzákladní živina důležitá pro zdravou funkci mozku a je také dobrá pro srdce.

Syrová vejce jsou také bohatí lutein a zeaxanthin. Tyto důležité antioxidanty chránit oči a může snížit riziko onemocnění očí souvisejících s věkem. Téměř všechny živiny jsou koncentrované ve žloutkuzatímco bílky sestává především z protein.

Rocky Balboa je vzorem pro sportovce

Existuje přesvědčení, že ano sníst nebo „vypít“ syrové vejce je dobré pro hlasivky. Vzhledem k tomu, že je také velmi bohatý na bílkoviny a nízký obsah kalorií, před příchodem proteinového práškuporozumění doplňky, aktivní sportovci jsou vedle mléko a mléčné výrobky přinesli také vejce, aby tělu dodali, co potřebuje. Scéna, ve které Sylvester Stallone jako Rocky Balboa ze stejnojmenného filmu se hned po probuzení zlomí 5 čerstvých vajec a vypije je až po okraj. „Trendsetter“ Rocky sloužil jako vzor pro většinu profesionálních sportovců a rekreačních hráčů.

Odborníci však mračí se na tuto scénus tím, že konzumací tepelně neupravených vajec ohrožujeme své zdraví a tělo méně využívá některé jeho živiny.

Více bílkovin z vařených

Podle výzkumů, pokud jíme vejce tepelně zpracované, snadněji vstřebáváme její živiny. Totiž lidský organismus je schopen absorbuje asi 50 procent bílkovin z „živého“ vejce, ve srovnání s asi 90 procentykolik se z každého použije vařené vejce. Jinými slovy, protein ve vařených vejcích je dokonce 80krát výživnější.

Dalším faktem, který u této potraviny upřednostňuje tepelné zpracování, je to, že syrové bílky mohou podle některých zdrojů blokovat vstřebávání. biotinto je vitamín B7. Tento vitamín je součástí výroby glukózy a mastných kyselin v těle. Hraje důležitou roli během těhotenství.

Teplo ničí avidin

Zatímco žloutek jsou dobrým zdrojem potravy biotin, vitamín B7drsný obsahuje vaječné bílky protein tzv avidin. Je připoután k biotin v tenkém střevě a brání jeho vstřebávání.
Od té doby teplo ničí avidinto se nestane, když se vejce vaří.

Pokud budete jíst syrová vejce, je nepravděpodobné, že to povede ke skutečnému nedostatku biotinu. Aby k tomu došlo, museli byste konzumovat syrová vejce ve velkém množství – přinejmenším deset denně po dlouhou dobu.

Vaření „zabíjí“ draslík a fosfor

Na druhou stranu, i když se bílkoviny lépe vstřebávají z vařených vajec, vaření může snížit obsah dalších živin. Patří tam vitamín A, vitamín B5, fosfor a draslík.

Nebezpečí otravy

Je tu však něco rozhodnějšího odborníci na výživupokud jde o volbu mezi konzumací syrových nebo tepelně zpracovaných vajec.
A to, syrová i nedovařená vejce mohou být kontaminovány bakteriemi salmonela. Dá se zjistit, jak uvnitř vajíčkatakhle v jejich skořápce. Pokud sníte vejce kontaminované salmonelou, otravy.
Mezi příznaky otravy salmonelou patří žaludeční křeče, průjem, nevolnost, horečka a bolest hlavy. Obvykle se vyskytují 6 až 48 hodin po jídle a mohou vydržet 3 až 7 dní.

Lepší předcházet než léčit

– Nikdy nejsem zastáncem konzumace čerstvých vajec, protože salmonela. Vždy Doporučuji tepelnou úpravu. Vejce by se mělo sníst vařené nebo upytlačený. Že zpracování neztrácí na kvalitěa zajišťuje aby nedošlo ke komplikacím salmonela– říká výživový poradce Marina Šišović Mitrović.

Podle ní, vaječné bílky jsou vysoce kvalitní, a obsahuje i Vitamín Dkteré zoufale potřebujeme, zvláště během této pandemie.
Žloutek obsahuje vitamín K a D, proto se nyní doporučují především vejce. Je důležité to vědět Vitamín Dkterý je obsažen v rybí maso, v kravském a sójovém mlécelze použít tek pokud je osoba vystavena slunci po dobu 10 až 15 minutprotože je ve formě provitamínytakže se používá pouze správným způsobem v kontaktu se slunečním zářením – říká Marina Šišović Mitrović.

I když se nachází větší množství tohoto provitaminu v čerstvémnež ve vařeném nebo smaženém vejci, odborník na výživu trvá na tepelném zpracováníprotože takto bylo zavedeno, je vejce zdravotně nezávadné.

Dobré suroviny „nezabije“ žádná tepelná úprava

Podle výživové poradkyně Branka Mirkovićod té doby techniky přípravy které zajišťují to jídlo zachránit své kvality. Pokud vejce „zpracujete“ správným způsobem, budete v bezpečí před salmoneloua současně, to dobré v něm „nezabiješ“..
– Je velmi důležité zařadit vejce do jídelníčku, zvláště během pandemie. Měli by se jíst barena, jako míchaná vejce nebo „od oka“ale ne na intenzivně zahřátý olej, již při mírné teplotě. Tím je zajištěno, že vejce zachovat všechny jeho prospěšné složkya které budeme moci využít – zdůrazňuje odborník na výživu.

The post Je zdravé jíst živé vejce? Tady je důvod, proč se odborníci na výživu mračí na Rockyho Balboa, jak pijí pět filmových scén appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek