Ještě jednou potvrzeno: Pro delší život jezte denně dvě porce ovoce a tři porce zeleniny

před 1 rok 82
Ještě jednou potvrzeno: Pro delší život jezte denně dvě porce ovoce a tři porce zeleniny

Ti, kteří pravidelně konzumovali pět porcí ovoce a zeleniny denně, měli o 13 procent nižší riziko úmrtí

Vyšší konzumace ovoce a zeleniny je spojena s nižším rizikem úmrtí u mužů i žen. Pět denních porcí – dvě porce ovoce a tři porce zeleniny, může být optimální množství a „kombinace“ pro delší život.

Studie na téměř 2 milionech dospělých po celém světě ukazují, že jíst asi pět denních porcí ovoce a zeleniny je pravděpodobně optimální množství pro delší život, podle nového výzkumu publikovaného v American Heart Association and Journal. Oběh“.

Tento typ jídelníčku pomáhá snižovat riziko řady chronických zdravotních stavů, které jsou hlavními příčinami úmrtí, včetně kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí však pouze jeden z deseti dospělých jí dostatek ovoce nebo zeleniny.

– Ačkoli skupiny jako American Heart Association doporučují čtyři až pět porcí ovoce a zeleniny denně, spotřebitelé pravděpodobně dostávají nekonzistentní zprávy o tom, co definuje optimální denní příjem ovoce a zeleniny, jako je doporučené množství a které potraviny zařadit a které Je hlavním autorem studie Dong D. Wang, MD, epidemiolog, odborník na výživu na Harvard Medical School a Brigham and Women’s Hospital v Bostonu.

Jak výzkum probíhal

Wang a jeho kolegové analyzovali data ze studie Nurses‘ Health Study a Health Care Professionals Follow-up Study, která zahrnovala více než 100 000 dospělých, jejichž stravovací návyky a zdravotní stav byly sledovány po dobu až 30 let. Oba soubory dat obsahovaly podrobné informace o stravě shromažďované opakovaně každé dva až čtyři roky. Pro tuto analýzu výzkumníci také shromáždili data z 26 studií, které zahrnovaly přibližně 1,9 milionu účastníků z 29 zemí a území v Severní a Jižní Americe, Evropě, Asii, Africe a Austrálii.

Analýza všech studií s více než 2 miliony účastníků odhalila:

– Příjem přibližně pěti porcí ovoce a zeleniny denně byl spojen s nejnižším rizikem úmrtí. Sníst více než pět porcí nebylo spojeno s ještě větším dopadem na zdraví
– Konzumace asi dvou porcí ovoce denně a tří porcí zeleniny denně byla spojena s největší dlouhověkostí.

Ve srovnání s těmi, kteří konzumovali dvě porce ovoce a zeleniny denně, měli účastníci, kteří konzumovali pět porcí ovoce a zeleniny denně, o 13 procent nižší riziko úmrtí ze všech příčin. O 12 procent nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, včetně srdečních chorob a mrtvice, následované o 10 procent nižším rizikem úmrtí na rakovinu a o 35 procent nižším rizikem úmrtí na respirační onemocnění, jako je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN).

– Ne všechny druhy ovoce a zeleniny jsou stejně prospěšné. Například škrobová zelenina, jako je hrášek a kukuřice, ovocné šťávy a brambory, nejsou spojeny se sníženým rizikem úmrtí ze všech příčin nebo některých chronických onemocnění.
Na druhou stranu, zelená listová zelenina, včetně špenátu, hlávkového salátu a kapusty, a ovoce a zelenina bohaté na beta karoten a vitamín C, jako jsou citrusové plody, bobule a mrkev, prokázaly velké zdravotní přínosy.

– Naše analýza přinesla výsledky podobné výsledkům 26 studií z celého světa, což podporuje biologickou věrohodnost našich zjištění a naznačuje, že tato zjištění lze aplikovat na širší populaci – řekl Wang a dodal, že tato studie identifikuje optimální úroveň ovoce a zeleniny. příjem zeleniny a podporuje důkazní základ pro poselství veřejného zdraví „5 denně“, což znamená, že lidé by měli ideálně konzumovat pět porcí ovoce a zeleniny každý den. Toto množství nabízí pravděpodobně největší přínos z hlediska prevence závažných chronických onemocnění a je relativně dosažitelným příjmem pro širokou veřejnost.

– Také jsme zjistili, že všechny druhy ovoce a zeleniny neposkytují stejný stupeň přínosu, ačkoli současná dietní doporučení obecně léčí všechny druhy ovoce a zeleniny, včetně škrobové zeleniny, ovocných šťáv a brambor – řekl autor studie.

Nevýhody výzkumu

Omezením studie je to, že je pozorovací a ukazuje souvislost mezi konzumací ovoce a zeleniny a rizikem úmrtí; nedává přímý vztah příčiny a následku.

American Heart Association doporučuje naplnit alespoň polovinu talíře ovocem a zeleninou při každém jídle – řekla Anne Thorndike, předsedkyně nutričního výboru Americké srdeční asociace a docentka medicíny na Harvard Medical School v Bostonu.

– Tento výzkum poskytuje silné důkazy pro celoživotní přínosy konzumace ovoce a zeleniny a navrhuje denní příjem pro ideální zdraví. Ovoce a zelenina jsou přirozeně balené zdroje živin, které lze zahrnout do většiny jídel a nahradit svačiny, a jsou klíčové pro udržení zdraví srdce a celého těla, říká Anne Thorndike.

The post Ještě jednou potvrzeno: Pro delší život jezte denně dvě porce ovoce a tři porce zeleniny appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek