Bez bylinek si vaření neumíme vůbec představit. Skvele doplní pomazánky, nádivky, těstoviny, rolády, polévky, omelety nebo saláty. My jsme se tentokrát zaměřili na pažitku, kopřivu a petrželku. Pod textem najdete 22 skvělých receptů, kde zelené bylinky hrají prim.
Pažitka
Dlouhá stébla s nezaměnitelnou štiplavou chutí dodají i těm nejobyčejnějším jídlům správný šmak a drobné fialové kvítky pažitky zase efektní vzhled. Nejlépe si ji vychutnáte jen tak nasekanou na drobno. Takto jí můžete posypat hotový pokrm. Vařením byste ji zbytečně ochudili o mnoho zdraví prospěšných látek.
Z pažitky můžete snadno připravit výborné pesto:
- Stačí rozmixovat 1 velký svazek pažitky nasekaný nahrubo, 100 g nastrouhaného parmazánu, 50 g vlašských ořechů, 1 oloupaný stroužek česneku, a pak postupně dolévat olivovým olejem (mělo by vám stačit maximálně 100 ml) a mixovat, dokud pesto nezíská konzistenci, kterou preferujete.
- Pokud chcete pesto uchovat, rozdělte ho do vyvařených skleniček, zalijte olivovým olejem a uložte v chladu. Takto vydrží až 1 měsíc.
Petrželka
Bez petrželky, ať už hladkolisté nebo kudrnky, si neumíme českou kuchyni ani představit. Najemno nasekanou petrželku přidáváme do jídla téměř automaticky. Dodá mu krásnou barvu, nezaměnitelnou vůni a tu správnou chuť.
- Talíř pocitvého českého vývaru si bez ní mnozí strávníci nedovedou představit. Milují ji třeba i Italové, kteří nasekanou natí dochucují těstoviny, polévky i rizota.
Kopřiva
Kopřiva se umí utržení dobře bránit. Kyselina mravenčí v chloupcích na listech dokáže pořádně znepříjemnit život. Nenechte se ale odradit. Tento jarní poklad vám totiž na talíři jedině prospěje. Řešení je jednoduché – před sběrem se vybavte rukavicemi.
- Mladé kopřivy využijete nejen při přípravě velikonoční nádivky, můžete je použít do polévky či jimi nahradit špenát.
V našem výběru receptů najdete převázně jídla s kopřivou, petrželkou a pažitkou. Nechybí ale i medvědí česnek, který roste od března do května. Jeho sezóna je sice krátká, ale zkušení sběrači si pár lístků zamrazí nebo z něj udělají pesto, aby se s bylinou mohli těšit déle.