Kopřiva, petrželka a pažitka: 22 receptů, ve kterých hrají prim tyto bylinky

před 2 roky 282
Kopřiva, petrželka a pažitka: 22 receptů, ve kterých hrají prim tyto bylinky

 22 receptů, ve kterých hrají prim tyto bylinky

Bez bylinek si vaření neumíme vůbec představit. Skvele doplní pomazánky, nádivky, těstoviny, rolády, polévky, omelety nebo saláty. My jsme se tentokrát zaměřili na pažitku, kopřivu a petrželku. Pod textem najdete 22 skvělých receptů, kde zelené bylinky hrají prim.

Pažitka

Dlouhá stébla s nezaměnitelnou štiplavou chutí dodají i těm nejobyčejnějším jídlům správný šmak a drobné fialové kvítky pažitky zase efektní vzhled. Nejlépe si ji vychutnáte jen tak nasekanou na drobno. Takto jí můžete posypat hotový pokrm. Vařením byste ji zbytečně ochudili o mnoho zdraví prospěšných látek.

Z pažitky můžete snadno připravit výborné pesto:

  • Stačí rozmixovat 1 velký svazek pažitky nasekaný nahrubo, 100 g nastrouhaného parmazánu, 50 g vlašských ořechů, 1 oloupaný stroužek česneku, a pak postupně dolévat olivovým olejem (mělo by vám stačit maximálně 100 ml) a mixovat, dokud pesto nezíská konzistenci, kterou preferujete.
  • Pokud chcete pesto uchovat, rozdělte ho do vyvařených skleniček, zalijte olivovým olejem a uložte v chladu. Takto vydrží až 1 měsíc.

Petrželka

Bez petrželky, ať už hladkolisté nebo kudrnky, si neumíme českou kuchyni ani představit. Najemno nasekanou petrželku přidáváme do jídla téměř automaticky. Dodá mu krásnou barvu, nezaměnitelnou vůni a tu správnou chuť.

  • Talíř pocitvého českého vývaru si bez ní mnozí strávníci nedovedou představit. Milují ji třeba i Italové, kteří nasekanou natí dochucují těstoviny, polévky i rizota.

Kopřiva

Kopřiva se umí utržení dobře bránit. Kyselina mravenčí v chloupcích na listech dokáže pořádně znepříjemnit život. Nenechte se ale odradit. Tento jarní poklad vám totiž na talíři jedině prospěje. Řešení je jednoduché – před sběrem se vybavte rukavicemi.

  • Mladé kopřivy využijete nejen při přípravě velikonoční nádivky, můžete je použít do polévky či jimi nahradit špenát.

V našem výběru receptů najdete převázně jídla s kopřivou, petrželkou a pažitkou. Nechybí ale i medvědí česnek, který roste od března do května. Jeho sezóna je sice krátká, ale zkušení sběrači si pár lístků zamrazí nebo z něj udělají pesto, aby se s bylinou mohli těšit déle.

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek