Tajemství a kouzlo kořenové zeleniny spočívá v tom, že ji koupíte čerstvou po celý rok a její chuť se nebude významně měnit. I v měsících, kdy zahrádky odpočívají, se tak na ni můžeme spolehnout a připravovat z ní nejrůznější dobroty. Od salátů přes polévky až po dušené pokrmy a omáčky. Mrkev, celer, petržel, pastinák sluší hovězímu, králíkovi i kuřeti. Společně s bramborami pak tvoří dokonalou harmonii třeba v polévce. Co teprv dušená mrkev či mrkvový salát nebo celerová pomazánka! Pojďte s námi objevit kouzlo kořenů, bulv a hlíz!
Nejčastěji si pod kořenovou zeleninou představíme mrkev, pastinák a celer. Tuhle klasickou trojici s oblibou dáváme do omáčkových základů a vývarů. Pokud se ovšem rozhodneme nahlédnout do škatulky kořenové zeleniny trochu více, rychle zjistíme, že je tahle skupina daleko obsáhlejší.
- Kořenová zelenina je, jak už název napovídá, pěstována pro své kořeny, hlízy a bulvy, které rostou pod povrchem. U některých druhů se spotřebovává i nať – například u petržele a celeru, ale není to pravidlem.
- Kromě oblíbené trojkombinace sem patří také křen, ředkvičky, tuřín, řepa, batáty a také čím dál tím více populární hadí mord španělský známý pod pojmem černý kořen. Dokonce sem spadají také léčivé kořeny zázvor a kurkuma.
- V české kuchyni se objevují hojně a patří mezi nejdéle pěstované druhy zeleniny u nás. Obsahují minerály, vitaminy, vlákninu, éterické oleje a spousty dalších prospěšných látek. Pbecně mají velmi dobré výživové hodnoty a dají se připravovat na stovky způsobů.
1. Dejte ji do pekáče
Ne úplně nejoriginálnější ale rozhodně jedno z velmi oblíbených využití kořenové zeleniny. Důvod je jasný – za málo úsilí hodně muziky.
- Stačí zeleninu nakrájet (případně oloupat), přidat trochu olivového oleje, koření, dát péct a do hodiny je hotovo.
- Navíc se k ní dá přidat kousek masa nebo oblíbený sýr. Chutě se krásně prohloubí a vznikne lehké, jednoduché jídlo z jednoho pekáče, které oceníte především v hektickém týdnu.
- Skvělé je si procvičit základní recept na pečenou zeleninu nebo k ní přidejte kuře.
Pečení nasucho nebo s malým množstvím olivového oleje krásně prohloubí a rozvine zemitou chuť v podstatě veškeré kořenové zeleniny, celer nevyjímaje. Osolte ji, opepřete či jinak okořeňte podle chuti. Pečte v jedné vrstvě v pekáčku či na plechu při 180 °C zhruba 45–50 minut. A dále už se zeleninou můžete naložit podle libosti: podávat ji jako přílohu k masu i samostatně s různými zálivkami a dipy, zakomponovat do salátu, rozmixovat na luxusní přílohové pyré anebo z ní udělat krémovou polévku.
2. Polévka pro každého
Miska poctivé polévky vylepší snad jakýkoli pochmurný den. Zasytí, zahřeje, vydrží na další dny v lednici, a navíc si na ní náramně pochutnáte. Polévky jsou vděčným jídlem, při jehož přípravě můžete využít různé zbytky z lednice. A každý si navíc snadno najde svou oblíbenou.
- Kořenová zelenina je pro přípravu polévky doslova jako stvořená. Doma si můžete připravit třeba polévku námi přezdívanou ala svíčková nebo tu z červené řepy s cizrnou.
3. Oživí každý salát
Způsobů, jak zpestřit salát, jsou stovky. Můžete přidat maso, sýr, vajíčka, luštěniny, a dokonce i kořenovou zeleninu hned v několika podobách. S jarním detoxem pomůže například červená řepa, kterou si do salátu můžete použít nakládanou nebo syrovou. Také se dá lehce využít přebytek pečené zeleniny ze včerejší večeře.
- Do salátů se výborně jakákoli čerstvá kořenová zelenina. Nemějte strach, že by byla tvrdá, když ji nastrouháte na nudličky, poradí si s jejím kousáním všichni.
4. Všestranné krémy
Nejrůznější pyré jsou v posledních letech vidět nejen na menu ve vyhlášených restauracích, ale pomalu dobývají i naše domácí tabule. Působí velmi efektně a pohladí na jazyku. Základ je jednoduchý – povařit, rozmixovat, přepasírovat a dochutit.
- Vyzkoušejte naše pastinákové, které je skvělou přílohou ke steakům nebo štiplavější pyré z řepy a křenu k víkendové pečeni.
5. Osladí život
Ač by se to na první pohled nemuselo zdát jako dobrý nápad, tak například řepu či mrkev hravě využijete do nejrůznějších dezertů.
- V posledních letech se stal velmi oblíbeným mrkvový dort, který je právě díky mrkvi krásně vláčný. Z mrkve připravíte také lahodné mrkvové sušenky.
- Oranžové brambory neboli batáty zase krásně osladí bábovku s lískovými oříšky a pastinákový dort potěší i ty nejmlsnější jazýčky.
- Mrkvové zákusky nejsou nic nového (dort najdete už v prvorepublikových kuchařkách), ale v poslední době jsme se setkali s mrkví i v dalších sladkých souvislostech: v omáčce ke zmrzlině (a mrkvovému dortíku) a také v limitované edici nejmenované čokolády původně české značky.
Zdroj: Apetit