Který sýr by měl být zařazen do jídelníčku hubnutí a odstraňování tukových usazenin ze žaludku

před 11 měsíce 51
Který sýr by měl být zařazen do jídelníčku hubnutí a odstraňování tukových usazenin ze žaludku

Jedna studie ukazuje, že vysoký příjem vápníku může být prospěšný pro hubnutí, takže kozí sýr může být nezbytným zdrojem vápníku pro lidi s intolerancí laktózy.

Sýr je potravina, které se lidé obecně vyhýbají, když se snaží zhubnout. Vzhledem k vysokému obsahu nasycených tuků se sýr obecně nepovažuje za potravinu na hubnutí. Neplatí to však pro všechny typy a stejně jako u jiných redukčních diet je rozhodující i množství.

Sýr a hubnutí: Proč je důležité znát nutriční hodnotu

Většina diet vylučuje sýr, pokud nedržíte keto dietu. Některé studie, například jedna publikovaná v National Library of Medicine, však ukazují, že tři porce mléčných výrobků denně mohou u obézních lidí snížit obvod pasu.

Nejdůležitější je vědět, že ne všechny sýry jsou si rovny z hlediska nutriční hodnoty a vlivu na hubnutí. Od nízkotučných variant až po varianty s vysokým obsahem bílkovin, každý typ sýra má svá vlastní doporučení, kvality a nedostatky. Dobrá informovanost o všech segmentech nutriční hodnoty sýra může vyústit v překvapivá fakta a dokonce doporučit některé druhy sýrů v rámci redukční diety.

Jaké užitečné látky sýr obsahuje?

Čtyři základní složky přírodního sýra jsou mléko, sůl, dobré bakterie (probiotika) a enzym známý jako syrovátka. Výrobci sýrů pak přidávají další ingredience, aby vymysleli různé druhy, které známe a milujeme. Sýr je oblíbený mléčný výrobek a s mlékem si zachovává mnoho živin, včetně vápníku, fosforu, bílkovin, niacinu a vitamínů B12 a A. Množství živin v sýru se může u jednotlivých druhů sýrů lišit.

Ti, kteří nesnášejí laktózu, si mohou vybrat z různých tvrdých sýrů, jako je čedar, mozzarella a tvrdé švýcarské sýry, které mají obecně nízký obsah laktózy. Na druhou stranu smetanové sýry jako tvaroh, ricotta a smetanový sýr mívají vyšší obsah laktózy.

Je sýr dobrý na hubnutí?

Pokud chcete zhubnout, sýr může být skvělým doplňkem vašeho jídelníčku, pokud ho budete konzumovat s mírou. Měli byste se rozhodnout pro sýr s nejmenším množstvím kalorií, nasycených tuků a nízkým obsahem sodíku. Kromě uvedených prospěšných surovin je sýr plný kvalitních bílkovin. V kombinaci s jinými potravinami s vysokým obsahem vlákniny, jako je celozrnný chléb, hlávkový salát, okurka nebo rajčata, se můžete cítit déle sytí.

Přidání sýra do svačiny s mírou může pomoci snížit celkový příjem kalorií. Studie prokázaly, že mléčné výrobky, jako je tvrdý nebo polotvrdý sýr a jogurt, zasytí více než některé jiné potraviny. Jedna studie také ukazuje, že vysoký příjem vápníku může být prospěšný pro hubnutí. Například kozí sýr by mohl být nezbytným zdrojem vápníku pro lidi s intolerancí laktózy

Který sýr je dobrý na hubnutí

Švábský (čerstvý) sýr

Čerstvý sýr s jemnou, krémovou texturou nevyžaduje proces zrání díky lepší chuti a obsahuje velké množství bílkovin, které uspokojí 50 procent denní potřeby. Pro zajištění nižšího obsahu nasycených tuků volte nízkotučný čerstvý sýr s 1 až 2 procenty mléčného tuku. Podle Ministerstvo zemědělství USA (USD), 100 gramů čerstvého sýra obsahuje:

  • 72 kalorií
  • 12,4 g bílkovin
  • 1,02 g celkového tuku.

Čedar

Hladká textura sýru čedar je výsledkem několikaměsíční fermentace. Čedar je vynikajícím zdrojem vitamínu K a vápníku, díky čemuž je ideální potravinou pro posílení kostí, zvýšení průtoku krve a snížení rizika srdečních onemocnění. Jeden plátek nízkotučného sýra čedar obsahuje:

  • 48,4 kalorií
  • 6,83 g bílkovin
  • 1,96 g celkového tuku.

parmazán

Parmazán může být součástí jídelníčku, zejména jako strouhaná příloha s vysokou nutriční hodnotou. Podle USDA obsahuje jedna polévková lžíce nízkotučného strouhaného parmezánu:

  • 13. 2 kalorie
  • 1 g bílkovin
  • 1 g celkového tuku.

Sýr feta

Feta je měkký, slaný bílý sýr vyrobený z ovčího nebo kozího mléka. Má intenzivní chuť a krémovou texturu. Obsahuje kyselinu linolovou, vápník a bílkoviny, které pomáhají udržovat racionální tělesnou hmotnost. Jeden plátek sýra feta obsahuje:

  • 101 kalorií
  • 5,4 g bílkovin
  • 8,17 g celkového tuku.

Sýr ricotta

Diety na hubnutí často zahrnují sýr ricotta. Ve srovnání s většinou sýrů je ricotta zdravější volbou díky nižšímu obsahu soli a tuku. 100 gramů sýra ricotta obsahuje:

  • 138 kalorií
  • 11,4 g bílkovin
  • 7,91 g celkového tuku.

Rizika nadměrné konzumace sýrů při dietě zaměřené na hubnutí

Většina sýrů má vysoký obsah nasycených tuků. Takže přejídání může vést k nárůstu hmotnosti. Další vedlejší účinky, které vyplývají z nadměrné konzumace sýrů, jsou:

  • poruchy trávení, zácpa a žaludeční potíže, zvláště pokud máte syndrom dráždivého tračníku nebo nesnášenlivost laktózy
  • vysoká hladina sodíku zvyšuje riziko srdečních onemocnění, dehydratace a zadržování vody
  • pokud trpíte větší intolerancí laktózy, jsou běžné průjmy, nadýmání a další nepříjemné žaludeční příznaky.

Který sýr je dobrý na odstranění tukových usazenin ze žaludku

Odrůdy sýrů, jako je feta, nízkotučný čerstvý sýr (švábský), čedar, švýcarský sýr a parmazán, jsou vynikající volbou pro hubnutí, pokud jsou konzumovány v malých množstvích, ale také z hlediska snížení ukládání tuku na žaludku.

Pro redukci břišního tuku je nutné zaměřit se na celkový kalorický deficit prostřednictvím stravy, cvičení a změn životního stylu. Například konzumace sýra jako součásti vyvážené stravy, která zahrnuje různé potraviny bohaté na živiny, v kombinaci s pravidelnou fyzickou aktivitou a kontrolovaným příjmem kalorií, vám může pomoci dosáhnout požadovaného cíle v oblasti hubnutí. Je důležité si uvědomit, že ke skutečnému hubnutí dochází pouze tehdy, když spálíme více kalorií, než zkonzumujeme.

The post Který sýr by měl být zařazen do jídelníčku hubnutí a odstraňování tukových usazenin ze žaludku appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek