Výborná smetanová polévka, s brambory a houbami, která voní po kopru. Kulajda je prostě klasika, kterou ocení všichni milovníci hub. A smetany. A polévek.
Ingredience
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 1 litr vývaru nebo vody
- 4 brambory
- velká hrst čerstvých hub
- 1 kelímek tučné smetany
- bobkový list
- nové koření
- kmín
- sůl, pepř
- kopr dle chuti
- cukr, ocet
Příprava
V kastrolu rozehřejeme máslo. Když se rozpustí, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání necháme zasmažit jíšku.
Jíšku zalijeme vývarem a stále mícháme.
Houby důkladně očistíme a nakrájíme na menší kusy. Brambory nakrájíme na kostičky.
Do vývaru vsypeme houby, brambory, kmín, bobkový list a nové koření. Vaříme asi 15 minut, do změknutí brambor.
Vyndáme nové koření a bobkový list. Vlijeme smetanu. Osolíme a opepříme a vmícháme kopr. Množství kopru dle chuti.
Dochutíme octem a cukrem a podáváme.
Tip na závěr : Výborně chutná s vejcem.