Lilek zapečený s fetou

před 1 rok 103
Lilek zapečený s fetou

Lilek si podle našeho názoru zaslouží daleko více lásky, než se mu dostává. Je to neuvěřitelně všestranná zelenina, se kterou dokáže v kuchyni doslova divy. Díky jeho jemné chuti i textuře mu nejlépe prospívá společnost výrazného sýra. 

Suroviny

lilek 2 ks

seříznuté a podélně nakrájené na 1 cm silné plátky

olivový olej 2 PL

+ na potření plechu

vývar zeleninový 600 ml

na vaření bulguru

petrželka 2 hrsti

hladkolistá, nakrájená na drobno + na ozdobení

citron 2 ks

kůra nastrouhaná najemno, šťáva vymačkaná

Postup

1

Nakrájené lilky naskládejte na 2 plechy potřené olejem nebo vyložené pečicím papírem, zlehka je osolte a opepřete, pokapejte 1 lžící olivového oleje. Dejte do trouby a pečte 15–20 minut, aby změkly a zezlátly.

2

Mezitím nakrájejte cibuli na tenká půlkolečka a česnek na drobno. Do rendlíku na středním ohni nalijte 1 lžíci oleje, zahřejte a vsypte cibuli a česnek, dále kurkumu a chilli koření. Osolte a opepřete. Za občasného promíchání opékejte cca 4 minuty, aby cibule zesklovatěla. Vlijte passatu spolu se 150 ml vroucí vody. Přiveďte k varu, pak vařte 10 minut. Vsypte baby špenát a nechte ho zavadnout. 

3

Troubu ztlumte na 200 °C. Do zapékací mísy o rozměrech cca 20 x 30 cm naskládejte vedle sebe 1/4 plátků lilku, zalijte 1/4 ochucené passaty, na ni rozdrobte 1/4 fety. Vrstvy zopakujte do spotřebování surovin. Vložte do trouby a pečte 20 minut, aby na směsi naskakovaly bubliny. 

4

Mezitím připravte bulgur podle návodu na obalu a použijte k tomu vývar místo vody. Až bude bulgur hotový, načechrejte ho vidličkou. Vmíchejte do něj petrželku a citronovou kůru i šťávu podle chuti.

5

Zapečené lilky podávejte ozdobené petrželkou a doplněné bulgurem jako přílohou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

10 oblíbených pochoutek, které vznikly omylem

10 oblíbených pochoutek, které vznikly omylem

Věděli jste, že spoustu celosvětově oblíbených pochoutek vzniklo omylem? Stojí za nimi čirá náhoda, nedostatek surovin nebo nějaký ten přešlap v kuchyni. Pojďte spolu s námi odhalit, jak vznikl nanuk, chipsy nebo třeba italské tiramisu...

Vychutnejte si pětici českých zrajících sýrů

Vychutnejte si pětici českých zrajících sýrů

Na své si nyní přijdou všichni milovníci sýrů s výrazným odérem a ušlechtilou plísní. Vychutnejte si romadur, olomoucké tvarůžky nebo jihočeskou nivu a dopřejte si výraznou sýrovou chuť v lahodných pokrmech. ...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek