Teplá polévka plná živin, to je v chladnějších měsících nutnost. Vyzkoušejte tuto zeleninovo-luštěninovou polévku s netradičními kostičkami z pečeného lilku.
Ingredience
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 rajčata
- 100 g cizrny z plechovky
- 50 g červené čočky
- 50 g předem namočené zelené čočky
- 2 vaničky Knorr bohatého bujonu zeleninového
- 1 lilek
- 2 snítky tymiánu
- 20 g sezamových semínek (F50)
- Sůl a pepř
- Olej
Příprava
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkve oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rajčata nakrájíme podle jejich velikosti na čtvrtky až osminky.
V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm cibuli, mrkev i rajčata. Přidáme litr vody, přivedeme k varu a přihodíme do něj zelenou čočku.
Polévku vaříme asi čtvrt hodiny (záleží na konkrétní čočce), pak do ní přidáme červenou čočku a vaříme, dokud není al dente. Na závěr polévku dochutíme bujonem, který v ní rozpustíme. A přidáme scezenou cizrnu.
Mezitím si připravíme vložku do polévky – lilek nakrájíme na malé kostičky a ty spolu s tymiánem opečeme na oleji. Opečené kostičky obalíme v sezamu.
Luštěninovou polévku servírujeme s lilkovými kostičkami.