Ještě bych se měla přiznat, že v Mexiku jsem nikdy nebyla, „pravou“ Sopa Azteca jsem tím pádem nejedla, ale drzá na to vymyslet si vlastní recept jsem evidentně teda dost. :D Takže tady je, a myslím, že vám i tak bude moc chutnat!
Co jsem vyčetla z kuchařek, tak se často Sopa Azteka (aztézcká polévka) zaměňuje za polévku s názvem Sopa de Tortilla (polévka z tortill). Někdo ji dělá jako vývar s masem (nejčastěji s kuřetem) a někdo na rajčatovým základě. Vždycky obsahuje nějaké luštěniny a zeleninu a často taky starou (z předešlého dne) na plátky nakrájenou a opečenou tortillu. Protože mám radši nachos (kukuřičnou placku – nacho = placka – nakrájenou na trojúhelníčky), dělám tuhle polévku s křupavými kukuřičnými „chipsy“. Navíc teď nemůžu lepek, takže je to vlastně win-win varianta.
Moje mexická Sopa Azteka
Základem pro tuhle hustou polévku je cibule a česnek, paprika a lehce opečená passata (rajčatové pyré). Když všechno dobře orestujete na olivovém oleji (vhodném pro tepelnou úpravu, tzn. nikoliv extra virgine), nemusíte se připravovat (případně kupovat) s vývarem. To je kouzlo správně opečeného základu do jakékoliv polévky/omáčky apod.
Když máte kvalitně připravený polévkový základ, nepotřebujete vývar. Ten si schovejte do jídel, kde jeho chuť a práce s přípravou opravdu vynikne, např. do risotta.
Koření
V jednoduchosti je krása a Mexiko není Indie. Proto používám jen (ne)obyčejnou kombinaci: římský kmín, mletý koriandr, trošku skořice a bobkový list. Pokud máte rádi ostrou kuchyni, určitě nevynechejte chilli. Když mám po ruce čerstvé, používám to, když není, mám v kořence vždycky chilli vločky.
Maso vs. vegetariánská varianta
Doporučuju si pro mleté maso dojít k řezníkovi, kde znáte jeho původ. Výhodou vakuovaných balení v bio/grass fed kvalitě je ta, že máte veškeré informace na etiketě, ale konzistence masa a jeho maximální čerstvost pokulhává. Já mám svoje oblíbený řeznictví tuhle:
- Naše maso (Staré Město)
- Řeznictví – Uzenářství Jarolímek (Holešovice)
- TRMS – Pau Day (Nové Město)
- Masna Kozí (Staré Město)
Pokud kupuju maso v potravinách, pak nejčastěji tady:
- Globus/Albert – Biopark
- Marks and Spencer
- Rohlík.cz (Farmářské/Bio)
Jestli budete dělat polévku bez masa, přidejte odpovídající množství další zeleniny/luštěnin, případně uberte tekutiny.
Luštěniny a zelenina
Přes léto málokdy sáhnu do „železných zásob“ zavařené/sterilované zeleniny, ale v zimě si jí ráda vypomůžu. Zase mě ale zajímá, co obsahuje a v čem je skladovaná. Proto ze zásady nekupuju konzervy. Jejich obsah je cítit po kovu, pokud ho chcete eliminovat, musíte jídlo dlouho provařovat. A protože já nechci v jídle cítit kov už z principu, ani nechci jídlo kvůli tomu dlouho provařovat a znehodnocovat suroviny, konzervy jednoduše nepoužívám.
Kupuju proto buďto sterilovanou zeleninu zavařenou ve skle (nebo mám z léta zavařenou vlastní) a zajímá mě, aby obsahovala jen vodu, sůl a surovinu, kterou potřebuju. Žádná aditiva navíc, a proto sáhnu většinou pro produkty od Alnatury nebo z DM Drogerie. Anebo používám luštěniny sušené (a namáčím) anebo zeleninu mraženou, a tu ráda pořizuju v Icelandu.
Zdobení a dochucení
Mexickou polévku můžete konzumovat hned jen tak třeba jen s čerstvým koriandrem a dochucenou limetovou šťávou. Já si ji dělám k obědu/večeři vydatnější, a tak přidávám někdy i polovinu avokáda a samozřejmě kvalitní kukuřičné tortillové trojúhelníčky – nachos.
Ty jsem si oblíbila od značky Nuevo Progreso. Verze Natural obsahuje jenom kukuřičnou mouku Masa harina – tradiční mexickou kukuřičnou mouku, řepkový olej a jodizovanou sůl. A to je prostě supr.
Už máte chuť na Sopa Azteca con Nachos de Jaja? Já doufám, že jo! Tady máte recept. :)
Recept vznikl ve spolupráci se značkou Siemens.
Příprava:
1. Nakrájejte si cibuli na větší kousky, česnek na drobno a červenou papriku na kostky.
2. rajčata nakrájejte na čtvrtky.
Postup:
1. Na troše olivového oleje orestujte cibulku do zlatova spolu s červenou paprikou, ke konci přidejte česnek, aby nezhořknul, bude mu stačit narozdíl od cibule s paprikou jen chvilka. Všechno to dohromady zabere asi 5 minut.
2. Do směsi přidejte mleté maso, které během restování vařečkou rozdělujte na menší a menší kousíčky tak, aby se pěkně opeklo a rozsypalo do drobečků. To vám potrvá asi 7 minut.
TIP: Polévku můžete udělat i ve vegetariánské/vegan verzi. Stačí když vypustíte maso a uberete tekutinu anebo přidáte naopak více luštěnin.
3. Přisypte koření, promíchejte a ještě chvíli všechno dohromady restujte.
4. Přidejte sůl, rajčatovou passatu, chvilku provařte, a pak všechno zalijte vodou. Pokračujte ve vaření po dobu asi 35 minut, dokud maso nezměkne.
5. Do polévky přisypte scezenou a propláchnutou kukuřici a fazole, povařte asi 5 minut a můžete pomalu prostírat na stůl.
6. Polévku dochuťte chilli, limetovou šťávou a čerstvým pepřem. Ozdobit ji můžete koriandrem, avokádem nakrájeným na plátky a hlavně křupavými nachos!
TIP: Pokud máte čas, nechte polévku odležet. Druhý den je ještě lepší!
Dobrou chuť! A dejte vědět, jak vám chutnala!