Nejsilnější přírodní probiotika: V této potravině je tajemství dobrého trávení a imunity

před 1 rok 96
Nejsilnější přírodní probiotika: V této potravině je tajemství dobrého trávení a imunity

Probiotika jsou formou dobrých bakterií nacházejících se ve střevech s důležitými úlohami v našem těle, od vstřebávání živin až po sílu a stabilitu imunity. To však nejsou všechna jejich užitečná použití.

Je nutné brát probiotika z doplňků stravy?

Probiotika jsou nejen nezbytná pro trávení, ale konzumace potravin bohatých na probiotika má řadu dalších zdravotních výhod. Tvrdí to studie zveřejněná v časopise ISRN Výživaprobiotika mohou lidem také pomoci snižovat hladinu cholesterolu, chránit je před alergiemi, pomáhat předcházet malignitám a dalším nemocem.

Dostatek probiotik nemusí vždy vyžadovat nákup drahých doplňků. K tomu je ale důležitá podmínka: probiotické potraviny musíme konzumovat denně. Je důležité být řádně informován o tom, jak tyto potraviny zařadit do svých jídel, abyste co nejlépe využili přínosy probiotik pro zlepšení funkce střev a posílení imunity.

Proč jsou pro nás probiotika důležitá

Kromě výše uvedeného pomáhají probiotika také při:

  • vyšší energetická hladina se vstřebáváním vitamínu B12
  • boj s kandidou
  • zdravější kůže (postihuje ekzémy a lupénku)
  • snadnější zotavení z nachlazení a chřipky
  • pomoc při léčbě střevních onemocnění včetně zánětlivých
  • lepší kontrola hmotnosti.

Zde jsou potraviny, které jsou nejsilnějšími přírodními probiotiky.

Kefír: Šampion probiotik

Tento fermentovaný mléčný výrobek je unikátní kombinací mléka a fermentovaných kefírových zrn. Konzumuje se již více než 3000 let, pochází z Ruska a Turecka a znamená „cítit se dobře“. Má mírně kyselou nebo kyselou chuť a obsahuje 10 až 34 kmenů probiotik.

Je podobný jogurtu, ale protože je fermentován kvasinkami a větším množstvím bakterií, obsahuje výsledný produkt více probiotik a méně laktózy. Díky tomu je vhodnou volbou pro mnoho lidí s intolerancí laktózy.

2. Kysané zelí

Je zajímavé, že kysané zelí není lídrem v rozmanitosti probiotických kmenů, ale je bohaté na organické kyseliny, které ovlivňují množení dobrých bakterií. Má vysoký obsah vitamínu C a trávicích enzymů. Je také dobrým zdrojem přirozených bakterií mléčného kvašení, jako je laktobacil.

3. Kombucha

Kombucha je neobvyklá, slizká houba kuželovitého tvaru tvořená symbiotickou kolonií bakterií a kvasinek. Je známá již více než 2000 let, pochází z Japonska. Existuje mnoho ověřených tvrzení o kvalitě kombuchy, ale její primární zdravotní přínosy jsou pro trávení, doplnění energie a detoxikaci jater.

4. Jogurt

Asi nejoblíbenější probiotickou potravinou je kultivovaný probiotický jogurt vyrobený z kravského, kozího nebo ovčího mléka. Spolu s kefírem se řadí mezi špičkové probiotické potraviny, pokud pochází z ekologicky chovaných zvířat a není pasterizován.

Odborníci na výživu doporučují jogurt vyrobený z kozího nebo ovčího mléka.

5. Kvasnice

Tato silná přísada byla ve východní Evropě běžným fermentovaným nápojem již od starověku. Tradičně se vyrábí kvašením žita nebo ječmene a zajímavé je, že v posledních letech se v některých zemích vyrábí za použití probiotického ovoce a řepy spolu s další kořenovou zeleninou, jako je mrkev.

6. Syrový sýr

Kozí, ovčí mléko a měkké kravské sýry jsou obzvláště bohaté na probiotické bakterie, včetně kmenů thermophilus, bifudus, bulgaricus a acidophilus. Vždy kupujte syrové a nepasterizované sýry, pokud chcete z probiotik vytěžit maximum, protože pasterizované a zpracované odrůdy postrádají prospěšné bakterie.

7. Jablečný ocet

Kromě kontroly krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu, zlepšení citlivosti na inzulín a dokonce i hubnutí může jablečný ocet pomoci zvýšit příjem probiotik. Pijte trochu každý den (lžíci ráno) nebo jej použijte jako zálivku na salát, abyste maximalizovali výsledky.

8. Solené okurky a okurky

Okurky a okurky jsou neoprávněně nedoceněným zdrojem probiotik a přirozených bakterií mléčného kvašení.Při nákupu kyselých okurek volte určitě menšího výrobce potravin, nejlépe bio. Zima se blíží a s ní i přípravy na zimu, proto se okurkám nevyhýbejte, ale rozhodně nepoužívejte příliš konzervantů a soli.

9. Míšo

Miso je tradiční japonská ingredience, ale také jeden z hlavních pilířů tradiční japonské medicíny. Běžně se používá v makrobiotické kuchyni jako regulátor trávení. Vzniká fermentací sóji, ječmene nebo hnědé rýže s vybranými houbami a proces fermentace trvá od pár dní až po představte si pár let.

Miso polévka je známá po celém světě a její příprava je velmi snadná. Vložte lžíci miso do misky s vodou, s přidáním mořských řas a koření podle chuti.

10. Syrové mléko

Na probiotika je bohaté zejména syrové kravské mléko, mléko, ovčí mléko a sýry. Pamatuj si to pasterizace „zabíjí“ dobré (zdravé) bakterie, proto se držte kvalitních, nepasterizovaných, syrových mléčných výrobků.

11. Kimchi („bratranec“ korejského zelí)

Kimchi je „bratranec“ zelí, nejznámější v Koreji. Vzniká smícháním hlavní složky, čínského zelí, s řadou dalších potravin a koření, jako je červená paprika, ředkvičky, mrkev, česnek, zázvor, cibule a mořská sůl. Směs se pak nechá tři až 14 dní fermentovat, čímž vznikne lahodné probiotické jídlo.

Vaření Přečtěte celý článek