Méně zralé zelené banány mohou mít prebiotický účinek, což znamená, že vyživují dobré bakterie ve střevech
Často slýcháme zcela protichůdné názory na to, jak banány ovlivňují trávení. Odpověď na to, tvrdí lékaři, spočívá v jejich barvě, tedy zralosti.
Méně zralé, dobré pro střeva
Méně zralé, zelené banány jsou také méně sladké, mají tvrdší texturu a obsahují více škrobu a pektinu. Mohou mít probiotický účinek, což znamená, že živí dobré bakterie ve střevech. Probiotika snižují četnost a dobu trvání průjmusnižují zánět a další příznaky spojené s chronickým zánětlivým onemocněním střev a chrání před rozvojem rakoviny střev.
Kromě toho zlepšují vstřebávání minerálních látek z potravy, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, zvyšují pocit sytosti a přispívají k udržení normální tělesné hmotnosti.
Přestože jsou zelené banány dobré pro celkové zdraví střev, škrob v nich je těžko stravitelnýkterá může způsobit nebo zhoršit zácpu. Banány dozráváním ztrácejí škrob, ten však nemizí, ale přeměňuje se na jednoduché cukry, čímž se zvyšuje glykemický index a sladkost banánu.
Žluté podporují trávení
Stručně řečeno, žluté banány mají více cukru než zelené banány, ale také mají méně škrobu, takže mohou zlepšit trávení a pomáhají léčit zácpu. Hnědé banány, stejně jako žluté, časem ztrácejí škrob, mají více cukru a sacharidů a mohou v těle způsobit mikrozáněty, které oslabují imunitu. Hnědé banány jsou snadno stravitelné, které mohou zmírnit zácpuale měly by se jíst s mírou kvůli přebytku cukru a sacharidů.
The post Nezralé, žluté nebo přezrálé hnědé banány: Které z nich jsou nejzdravější a na které si dát pozor appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.