Nezralé, žluté nebo přezrálé hnědé banány: Které z nich jsou nejzdravější a na které si dát pozor

před 1 rok 99
Nezralé, žluté nebo přezrálé hnědé banány: Které z nich jsou nejzdravější a na které si dát pozor

Méně zralé zelené banány mohou mít prebiotický účinek, což znamená, že vyživují dobré bakterie ve střevech

banány

Méně zralé banány mohou mít probiotické účinky Foto: Shutterstock

Často slýcháme zcela protichůdné názory na to, jak banány ovlivňují trávení. Odpověď na to, tvrdí lékaři, spočívá v jejich barvě, tedy zralosti.

Méně zralé, dobré pro střeva

Méně zralé, zelené banány jsou také méně sladké, mají tvrdší texturu a obsahují více škrobu a pektinu. Mohou mít probiotický účinek, což znamená, že živí dobré bakterie ve střevech. Probiotika snižují četnost a dobu trvání průjmusnižují zánět a další příznaky spojené s chronickým zánětlivým onemocněním střev a chrání před rozvojem rakoviny střev.

Kromě toho zlepšují vstřebávání minerálních látek z potravy, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, zvyšují pocit sytosti a přispívají k udržení normální tělesné hmotnosti.

Přestože jsou zelené banány dobré pro celkové zdraví střev, škrob v nich je těžko stravitelnýkterá může způsobit nebo zhoršit zácpu. Banány dozráváním ztrácejí škrob, ten však nemizí, ale přeměňuje se na jednoduché cukry, čímž se zvyšuje glykemický index a sladkost banánu.

Žluté podporují trávení

Stručně řečeno, žluté banány mají více cukru než zelené banány, ale také mají méně škrobu, takže mohou zlepšit trávení a pomáhají léčit zácpu. Hnědé banány, stejně jako žluté, časem ztrácejí škrob, mají více cukru a sacharidů a mohou v těle způsobit mikrozáněty, které oslabují imunitu. Hnědé banány jsou snadno stravitelné, které mohou zmírnit zácpuale měly by se jíst s mírou kvůli přebytku cukru a sacharidů.

The post Nezralé, žluté nebo přezrálé hnědé banány: Které z nich jsou nejzdravější a na které si dát pozor appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek