Pečený svítek s kerblíkem a zeleným chřestem

2 roky starý 46
Pečený svítek s kerblíkem a zeleným chřestem

Na hlavní chod vaše chuťové pohárky naladí nadýchaný svítek coby předkm či vývar v duchu zero waste dotažený k dokonalosti kostičkami svítku. 

Suroviny

krupice 100 g

dětská, jemná

mouka pšeničná hladká 90 g

vejce 6 ks

žloutky a bílky zvlášť

parmazán 5 PL

nastrouhaný

kypřicí prášek do pečiva špetka

nemusí být

baby chřest 200 g

stonky, spařené v horké vodě, zchlazené studenou vodou a na 1–2 cm kousky

kerblík 2 hrsti

najemno nasekaného

strouhanka

na vysypání formy

1 Troubu předehřejte na 180°C. Chcete-li mít svítek vysoký jako my, vymažte máslem a vysypte strouhankou jednu hlubokou formu či pekáček o rozměrech cca 25 x 20 cm nebo kruhovou o obdobném průměru. Chcete-li mít svítek dříve upečený, nachystejte si formy dvě.

Do mísy nasypte krupičku a mouku, spařte je horkým mlékem a vymíchejte do kaše. Pak přidejte rozpuštěné máslo a žloutky. Důkladně promíchejte. Osolte, vsypte sýr (a chcete-li, i kypřicí prášek), připravený chřest a nasekaný kerblík, opepřete a opět důkladně promíchejte.

3 Z bílků vyšlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Těsto dejte do připravené nádoby či nádob, jemně urovnejte povrch a ve vyhřáté troubě pečte cca 45–50 minut v jedné nádobě (zhruba v polovině uvedené doby zakryjte alobalem) anebo 25 minut ve dvou, do vy- běhnutí a ztuhnutí (špejle zapíchnutá do středu vyjde víceméně suchá).

4 Svítek podávejte nakrájený na kostky v polévce či jako předkrm: s listovým salátem a zakysanou smetanou či jogurtem.

NĚCO NAVÍC
Nechystáte-li polévku vlevo, dejte do svítku chřest i s hlavičkami. Kerblík lze nahradit třeba petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Zdroj