Plnotučné mléko je zpět! Je zdravé, netloustne a je bohaté na vitamíny

před 1 rok 84
Plnotučné mléko je zpět! Je zdravé, netloustne a je bohaté na vitamíny

Ačkoli to nebylo doporučeno kvůli nasyceným tukům a vysokému obsahu kalorií, plnotučné mléko bylo nakonec shledáno zdravějším

Plnotučné mléko bylo léta považováno za nezdravou „kalorickou bombu“ a přes noc bylo nahrazeno některými produkty pochybné kvality, které se nakonec ukázaly jako s vysokým obsahem cukru. Tento typ mléka si v posledních letech vydobyl svůj status jako nápoj, který je dobrý pro kontrolu diabetu 2. typu, zdraví srdce a zdraví kostí. Potvrdilo se, že ano bohaté na kyselinu linolovou, která pomáhá udržovat zdravou tělesnou hmotnost.

Plnotučné mléko zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu

Odborníci upozorňují, že odstředěné mléko je dobré, ale plus plnotučného mléka je, že obsahuje více důležitých živin než odstředěné mléko, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a K, které jsou důležité protože posilují imunitní systém a neutralizují škody způsobené volnými radikály. Vědci z univerzity v Kodani zjistili, že plnotučné mléko zvyšuje hladinu dobrého (HDL) cholesterolu v krvi. Ukazuje se, že na hladinu špatného (LDL) cholesterolu nemá vliv, zda budeme pít tento typ mléka nebo to se sníženým obsahem tuku.

V 90. letech minulého století se zdálo, že panuje obecná fobie z tuků, takže rada odborníků zněla co nejvíce omezit příjem tuků, včetně tuku v mléčných výrobcích, jako je mléko. Lidé začali masově konzumovat nízkotučné mléčné výrobky, do kterých, jak se ukázalo, začali výrobci přidávat cukr a umělé přísady pro zlepšení chuti. Tento přístup nakonec nadělal více škody, protože se ukázalo, že dobré účinky plnotučných produktů byly opomenuty.

Plnotučné mléko pro dobrou linii a zdraví

Ve studii na 18 000 ženách středního věku se zdravou váhou se ukázalo, že ty, které pijí plnotučné mléko, byly méně náchylné k obezitě než ženy, které pily odstředěné mléko. Studie také prokázaly, že děti, které pijí tento typ mléka, mají vyšší hladinu vitamínu D v krvi ve srovnání s jejich vrstevníky, kteří pijí odstředěné mléko. Vědci upozorňují, že tuky z plnotučného mléka pomáhají dětskému organismu efektivněji vstřebávat vitamín D. Odstředěné mléko, jak říkají odborníci, není potřeba vyhýbat se, ale také zdůrazňovat, že je stále lepší vyhýbat se produktům s nadbytkem aditiv, cukru a různých doplňků.

Jak hladina cukru klesá

Vědci spočítali, že omezení konzumace plnotučného mléka povede ke snížení hladiny cholesterolu, ale nepočítali s tím, že by mléko nahradili sacharidy, které tělo přemění na cukr a následně na tuk. Není zcela jasné, jak plnotučné mléko snižuje riziko cukrovky. Je možné, že nějakým způsobem reguluje cukr a inzulín. Ale plnotučné mléko poskytuje dostatek kalorií, takže není potřeba jíst sladká jídla. Předpokládá se, že je možné, že tuk z plnotučného mléka jde přímo do buněk a zlepšuje tak schopnost jater štěpit cukr z potravy. Použití některých fermentovaných produktů, jako jsou sýrové bakterie, také snižuje hladinu cukru.

The post Plnotučné mléko je zpět! Je zdravé, netloustne a je bohaté na vitamíny appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek