Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

6 roky starý 73
Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

Tento recept je jeden z těch úplně primitivních a oceníte ho především na podzim a v zimě. Kdy pór, brambory i hlívu bez problému koupíte v každým supermarketu. Polívky v zimě jsou mojí hlavní obživou. Je fakt, že ráda dělám krémy. Asi taky proto, že se dají hezky nazdobit.

Řericha setá (Lapidum sativum) je v těhle měsících vážně vděčnou bylinkou. Když už se to venku tolik nezelená, pěstuju si ze semínek na okně malou zahrádku. Chcete taky? :) Stačí vám k tomu malá mistička, trochu vaty, semínka (nejjednodušší je řeřicha setátolice vojtěška známá taky jako alfalfa) a udržovat vatu, na kterou semínka jemně rozesejete, vlhkou. Po dobu 3 dní je nechte zakryté ve tmě, pak je 3 dny mějte odkryté na světle. Tam se vám ta bylinka postupně a krásně zazelená. Vidíte?

Řeřicha setá

Křupavou hlívu uděláte v cuku letu. Nakrájejte ji na malé kousky a opražte ji na másle s trochou pepře. Osolte ji, až bude pěkně dozlatova a trochu vychladne, jinak vám zgumovatí. ;)

Konopné semínko s konopným olejem na zakápnutí a ozdobu můžete vyměnit za nasucho opečená lněná semínka anebo slunečnici a panenský slunečnicový nebo dýňový olej. Pohrajte si s vlastní chutí a náladou. A taky se spižírnou, někdy vařím i podle toho, co mám prostě po ruce.

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

Jestli se vyhýbáte živočišným produktům a ghí nebo klasické máslo není vaší volbou, použijte do základu tuk, který vyhovuje vašemu životnímu stylu. :)

PS: Mám puštěný Gilmorky, vymýšlím recepty na Vánoce a zimu a zase tančím ve svojí kuchyni. Už mi to chybělo!

PPS: Už jste zkoušeli moji fusion dýňovku po asijsku?

Příprava:

1. Omytý pórek nakrájejte na půlcentimetrová kolečka.

Pórek

2. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na menší kostky.

Brambory

Brambory

3. Hlívu nakrájejte na menší kousky.

Postup:

1. Rozehřejte přepuštěné máslo a opečte na něm pór. Trochu ho připečte, aby měl krém výraznější chuť.

Pórek

TIP: Když zeleninu v základu neopečete, její chuť bude mdlejší. Zvýraznit ji pak můžete přidáním vývaru, který nutně nepotřebujete, když zeleninu dobře opečete.

2. Uvařte vodu ve varné konvici, zalijte jí opečený pór a přidejte brambory, kmín a sůl. Vařte asi 10–15 minut, podle velikosti zeleniny.

3. Hlívu opepřete a opečte na troše přepuštěného másla. Osolte, až bude dokřupava a mírně vychladlá.

TIP: Pokud byste hlívu osolili hned, bude vám po opražení gumovatět.

4. Rozmixujte dohladka. Pokud nemáte Vitamix, použijte jakýkoli mixér, který máte po ruce.

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

5. Krém dozdobte křupavou hlívou, čerstvou řeřichou, konopnými semínky a zakápněte konopným olejem.

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkemPórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkemPórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

TIP: Ozdobu můžete vyměnit za nasucho opečená lněná semínka anebo slunečnici a panenský slunečnicový nebo dýňový olej. Pokud chcete polévku čistě veganskou, vyměňte přepuštěné máslo za tuk rostlinný (např. kvalitní slunečnicový).

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Polévky Zdroj