Potraviny, které mohou pomoci zmírnit příznaky astmatu

před 1 rok 108
Potraviny, které mohou pomoci zmírnit příznaky astmatu

Výzkum ukazuje, že zdravá a vyvážená strava může pomoci zmírnit příznaky astmatu

Ačkoli neexistuje žádné kouzelné jídlo, které by astma vyléčilo, některé dietní změny mohou pomoci astma snížit a dostat ho pod kontrolu příznaky astmatu. Obecně platí, že zdravý a pestrý stravovací plán je pro astma prospěšný, říká Holly Prehn, registrovaná dietoložka a certifikovaná klinika nutriční podpory ve společnosti Nemocnice University of Colorado v Denveru.

Dieta může mít pozitivní vliv na příznaky astmatu

V přehledu o úloze jídla v léčbě astmatu publikovaném v Živinyje uvedeno, že tradiční západní strava – který obsahuje hodně rafinovaných obilovin, červené maso, zpracované maso a sladkosti – může zvýšit zánět a zhoršit příznaky astmatu, zatímco strava s vysokým obsahem ovoce a zeleniny může pozitivně ovlivnit riziko i kontrolu astmatu.

– Strava bohatá na ovoce a zeleninu, stejně jako mononenasycené a polynenasycené tuky (zejména omega-3 kyselina eikosapentaenová – EPA) a nižší obsah přidaného cukru a zpracované a červené maso jsou obvykle lepší pro léčbu astmatu – říká Kelly Jones, registrovaná dietoložka , majitel společnosti Výživa Kelly Jones se sídlem v Newtown, Pennsylvania.

Středomořská strava založená na dostatku zdravých tuků (jako je olivový olej), rybách, celozrnných výrobcích a ovoci funguje, říká. Existují také některé předběžné důkazy, které naznačují, že ano Podle jednoho z nich může dodržování této diety ve skutečnosti souviset s nižší mírou astmatu studie.

Stojí za zmínku, že některé potraviny mohou také zhoršit příznaky astmatu. Doktorka Elizabeth Secordová, dětská lékařka specializující se na alergii a imunologii z Dětské nemocnice v Michiganu v Detroitu, doporučuje vést si jídelní deník, abyste pochopili souvislost mezi stravou a příznaky. Můžete například zjistit, že kořeněná jídla způsobují příznaky refluxu podobné příznakům astmatu.

Konečně, pokud jde o výživu a astma, nadváha nebo obezita měli by být součástí rozhovoru, říká Dr. Secord. Podle jednoho přehledu nemusí lidé, kteří jsou obézní, dobře reagovat na standardní dávkování astmatu. Jiný výzkum spojují obezitu s horšími výsledky astmatu, možná proto, že zánět způsobený obezitou přispívá ke zúžení dýchacích cest. Předběžné důkazy naznačují, že u lidí s astmatem, kteří mají nadváhu nebo obezitu, hubnutí může pomoci snížit příznaky astmatu. Studie ukázaly, že středně a těžce obézní dospělí s nekontrolovaným astmatem, kteří ztratili 10 nebo více procent své tělesné hmotnosti, zaznamenali významné zlepšení kontroly astmatu.

A pamatujte si, že i když nám změny ve stravování mohou pomoci zvládnout naše příznaky astmatu a mohou snížit závažnost příznaků, které máme, žádná dieta by neměla nahrazovat léky nebo jinou léčbu, kterou vám lékař předepsal, aby vám pomohla kontrolovat astma. Samotné dietní změny nemohou astma vyléčit, ale některé potraviny mohou pomoci snížit příznaky astmatu.

– Jablka a pomeranče

Pokud chcete zmírnit příznaky astmatu, začněte suplementovat více ovoce ve vaší stravěříká Prehn. Ovoce je dobrým zdrojem beta karotenu a vitamínů C a E, které mohou snížit zánět a otoky v plicíchříkají dál Mayo Clinic.

Recenze zveřejněná v Živiny uvádí, že důvod, proč má ovoce tento účinek, není znám, ale zdá se, že ano ukázaly, že zejména jablka a citrusy (včetně pomerančů) snižují riziko a příznaky astmatu. Konzumace dvou porcí ovoce (plus pět nebo více porcí zeleniny) denně po dobu dvou týdnů vedlo k lepší kontrole astmatu než konzumace méně porcí, uzavřela studie.

– Lososa

Pokud jde o astma, ne všechny tuky jsou stejné. Jones říká, že mononenasycené tuky a polynenasycené tuky, zejména omega-3 mastné kyseliny, mohou být užitečné. Například děti, které jedly více másla a rychlého občerstvení, měly také vyšší pravděpodobnost astmatu, zjistila jedna studie.

Omega-3 mastné kyseliny jsou na druhé straně spojeny se snížením zánětu u lidí s astmatem, studie uvádí. A tučné ryby, jako je losos, jsou plné pro nás prospěšných omega-3 mastných kyselin.

– Tučné ryby mají protizánětlivou roli díky obsahu omega-3 EPA – říká Jones. EPA, jeden typ omega-3, má přednost před kyselinou alfa-linolenovou (ALA), dalším typem omega-3, který se nachází v některých rostlinných zdrojích, jako jsou vlašské ořechy, chia semínka a lněné semínko. Tělo musí přeměnit ALA na EPA a často to nedělá efektivně, vysvětluje.

Kromě toho, podle National Institutes of Health (NIH), losos je jedním z nejlepších zdrojů vitamínu D, se 71 procenty naší denní potřeby v porci 85 gramů. Udržování hladiny vitaminu D může pomoci s příznaky astmatu.

– Fazole

Zdravý střevní mikrobiom by mohl pomoci snížit astma a další autoimunitní poruchy. Podle jedné recenze, existují důkazy, že potraviny bohaté na vlákninu podporují růst zdravých střevních bakterií spojených s nižším rizikem zánětlivých poruch, včetně astmatu.

Je důležité si to uvědomit lidé s astmatem by měli fazole konzumovat s mírou, protože příliš mnoho tohoto jídla může zvýšit riziko plynatosti a nadýmání, což může stav zhoršitukázal výzkum.

– Zrzavý

Zázvor nejenže dokáže uklidnit podrážděný žaludek, ale také umí pomáhají zmírnit příznaky astmatu. Je to proto, že některé složky v zázvoru mohou pomoci uvolnit dýchací cesty, uzavřela jedna studie.

Karen Smith, registrovaná dietoložka a expertka na diabetes z Výbor lékařů a Barnard Medical Center ve Washingtonu, D.C., doporučuje přidat trochu čerstvého kořene zázvoru do restované zeleniny podávané s divokou rýží. Tímto způsobem získáte výhody zázvoru a živin a vlákniny z rýže, říká.

– Kurkuma

Kurkuma, známá svým jasně žlutým odstínem, je základní složkou indické kuchyně a je široce používána v tradiční čínské a východoasijské medicíně pro respirační a jiné poruchy. Národní centrum pro doplňkové a integrované zdraví (NCCIH). Kurkuma je rostlina z čeledi zázvorovitých.

Naznačují to studie provedené na myších aktivní složka kurkumy, kurkumin, může pomoci snížit zánět astmatických dýchacích cest. Ačkoli NCCIH poznamenává, že je zapotřebí více důkazů k přesvědčivému určení potenciálních zdravotních přínosů kurkumy.

– Špenát

Listová zelenina, jako je špenát, je plná vitamínů a minerálů, ale podle NIH obsahuje také folát (vitamín B). Folát může být zvláště důležitý pro lidi s astmatem. Výzkumníci zjistili, že děti, které nedostávaly dostatek folátu a vitaminu D, měly téměř 8krát vyšší pravděpodobnost, že zažijí jeden nebo více závažných astmatických záchvatů, než děti, které jedly dostatek obou živin.

– Sgt

I když není snadné otevřít a vyčistit toto ovoce plné semen, úsilí bude stát za to – Granátové jablko nabízí zdravou dávku antioxidantů, které mohou pomoci snížit zánět v plicích. Podle recenze publikované v Živinyovoce a zelenina bohaté na antioxidanty mohou pomoci snížit zánět v dýchacích cestách.

Jones říká, že je chytré zařadit do našeho jídelníčku potraviny bohaté na antioxidanty, jako jsou granátová jablka. Pomoci může i šťáva z granátového jablka. Studie na zvířatech zjistila souvislost mezi šťávou z granátového jablka a menším množstvím poškození plicní tkáně.

– Rajčatový džus

Rajčata jsou bohatá na antioxidanty a mají nízký obsah kalorií, což z nich dělá cenný doplněk naší astmatické stravy. Ale to není všechno – rajčatová šťáva může také pomoci uvolnit dýchací cesty, to je závěr studií na zvířatech. Recenze zveřejněná v Živiny citoval také předchozí výzkum, který to zjistil rajčatová šťáva, která obsahuje antioxidant lykopen, pomáhá dospělým s astmatem vyčistit dýchací cesty po týdnu konzumace.

The post Potraviny, které mohou pomoci zmírnit příznaky astmatu appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek