Potraviny, které zahřívají tělo zevnitř: Co je termogeneze a které potraviny tento proces stimulují

před 1 rok 79
Potraviny, které zahřívají tělo zevnitř: Co je termogeneze a které potraviny tento proces stimulují

Během procesu trávení všechny potraviny produkují teplo, avšak některé potraviny se tráví déle, a proto zvyšují tělesnou teplotu, díky čemuž se cítíme tepleji

Potraviny, které tělo nejvíce zahřejí, potřebujeme v podzimním a zimním období, kdy venkovní teploty začínají klesat a kdy je důležité promítnout silnou imunitu k boji proti nachlazení, virózám, infekcím, chřipce.. To nám pomůže nejvíc nutričně kvalitní potraviny bohaté na živiny, které při procesu trávení produkují teplo. A ačkoli si většina lidí myslí, že teplá domácí polévka je nejlepší způsob, jak zahřát tělo během nachlazení, odborníci tvrdí, že to není tak úplně pravda.

Co je termogeneze?

Naše tělo potřebuje více kalorií, aby podpořilo proces udržení těla v teple. Během procesu trávení všechny potraviny produkují teplo, avšak některé potraviny se déle tráví a tím zvyšují tělesnou teplotu, díky čemuž se cítíme tepleji. Např, potraviny bohaté na komplexní sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky tělo více zahřívají, při procesu trávení se spotřebuje více kalorií a tento proces se nazývá termogeneze. Termogeneze je zvýšené teplo produkované tělem. Je to buď mechanismus k udržení tělesné teploty, nebo se vyskytuje v reakci na příjem potravy, protože teplo je normálním vedlejším produktem veškeré metabolické aktivity. Je to proces rozptylování energie ve formě tepla a vyskytuje se ve specializovaných tkáních těla, tj. hnědé tukové tkáni a kosterních svalech, a vede ke zvýšení tělesné teploty.

Nejlepší jídlo, které zahřeje tělo, když je zima

Mezi potraviny, které stimulují proces termogeneze a nejlépe prohřívají tělo zevnitř, zejména v zimním období, patří ty bohaté na antioxidanty, které mají protizánětlivé vlastnosti. Mražená nebo čerstvá listová zelenina, kořenová zelenina, citrusové plody, ořechy, koření a bylinky, červené maso, celozrnné výrobky… jsou nejúčinnější potraviny, které prohřívají tělo zevnitř.

1. Zelená listová zelenina
Čerstvá nebo mražená listová zelenina jako kapusta, špenát, zelí, růžičková kapusta… je výborným zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitní systém, vitamínu K, který napomáhá srážení krve a vitamínu A, který je důležitý pro dobrý zrak . Zelení pomáhají snižovat riziko chronických degenerativních poruchzlepšuje krevní oběh, má protizánětlivé vlastnosti a účinně reguluje hladinu cukru v krvi.

2. Kořenová zelenina
Kořenová zelenina, jako je řepa, mrkev a tuřín, je v zimních měsících hojná a je dobrá, protože je bohatá na základní živiny, včetně beta-karotenu a vitamínů C a A, které podporují náš imunitní systém. poskytují energii potřebnou k ochraně před nachlazením a chřipkou.

3. Citrusové plody
Vitamin C také posiluje náš imunitní systém a zvedne náladu. Tradičními zdroji tohoto vitamínu jsou citrusové plody, jako jsou pomeranče, grapefruity, kiwi a citron, dostupné po celý rok. Banán je také považován za „teplou“ potravinu, protože je bohatý na vitamíny skupiny B a hořčík, které pomáhají žlázám regulovat tělesnou teplotu.

4. Červené maso
Červené maso, vaječné žloutky, houby shiitake a losos jsou potraviny bohaté na vitamín D, který je nezbytný zejména v tmavých zimních měsících. dostatek potravin bohatých na železo. Maso je bohaté na železoa zahrnutí potravin bohatých na železo nás může pomoci udržet v teple. Libové hovězí, jehněčí a vepřové maso jsou nejlepší volbou pro železo a mají také nižší procento nasycených tuků.

5. Zázvor
Bez ohledu na to, zda si zázvor užíváte v čaji nebo jako doplněk k jídlu, měli byste mít na paměti, že tento kořenový plod poskytuje hodně tepla. Zázvor má vazodilatační vlastnosti, což znamená, že uvolňuje krevní cévy, což pomáhá zvýšit průtok krve a má zahřívací účinek v celém těle. Zjistila to studie z roku 2018 zázvor zvyšuje tělesnou teplotu u žen pouhých 10 minut po konzumaci zázvorového čaje a že udržuje teplo ženského těla déle než jiné horké nápoje. Zázvorový čaj může také uklidnit žaludek.

6. Celá zrna
Quinoa a další celozrnné produkty jako oves, bulgur (směs různých druhů pšenice) a pohanka poskytují bílkoviny a vlákninu. Ovesná kaše je dobrá zimní snídaně nebo svačina. Má vysoký obsah zinku, který náš imunitní systém potřebuje ke správnému fungování, a také rozpustnou vlákninu, která podporuje zdraví srdce.

7. Ořechy
Ořechy, jako jsou mandle, vlašské ořechy, arašídy, kešu a pistácie, jsou bohaté na antioxidanty a stopové prvky. Nejlépe je jíst syrové, nesolené nebo trochu soli místo kandovaných a slaných ořechů. Ořechy jsou bohaté na bílkoviny, vápník, fosfor, železo a vlákninu a doporučuje se hrst denně nebo asi 20 g jako svačina nebo přidávat k hlavním jídlům.

8. Černé fazole
Pokud nejíte maso, vychutnejte si rostlinné bílkoviny, jako jsou černé fazole, které vytvářejí teplo. Půl šálku těchto fazolí obsahuje téměř 8 gramů bílkovin a spoustu vlákniny, které nás udrží syté. Černé fazole mají také mnoho živin, z nichž některé zlepšit průtok krve. Studie, která se zabývala termogenezí u jídel s vysokým obsahem bílkovin a tuků, zjistila, že bílkoviny nás udrží třikrát teplejší než tuk.

9. Káva
Tělo lze zahřát ranním šálkem kávy. Ve skutečnosti kofein v kávě aktivuje termogenezi a zahřeje vás (proto se káva bez kofeinu nedoporučuje). A pokud dáváte přednost černému nebo zelenému čaji, tělo se jimi také dokáže zahřát, protože obsahují trochu kofeinu.

10. Skořice
Skořice je zimní koření, a to z dobrého důvodu. Má termogenní vlastnosti, které mohou zvýšit tělesnou teplotu v chladném počasí. Jako bonus navíc může skořice pomoci zlepšit paměť, učení a náladu a také podpořit zdravou hladinu cukru v krvi. Kromě toho, že skořice dokáže tělo zahřát, zároveň zlepšuje náladu a činnost mozku.

The post Potraviny, které zahřívají tělo zevnitř: Co je termogeneze a které potraviny tento proces stimulují appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek