Prasorizo – řecká rýže s pórkem

před 2 roky 322
Prasorizo – řecká rýže s pórkem

Prasorizo (praso = řecky pórek) je tradiční řecký postní pokrm a jako takový se podává samotný. Skvělý je ale také v doprovodu sýra feta anebo jako příloha ke kuřecímu masu.

Suroviny

olivový olej panenský 100 ml

+ podle chuti k podávání

cibule červená 1 ks

nakrájená na drobno

jarní cibulka 4 ks

nakrájené na kolečka

česnek 6 stroužků

na plátky

pórek 2 ks

celkem 600 g, zbavený tmavě zelené části a nakrájený na tlustá šikmá kolečka

vývar zeleninový 1.5 l

nebo voda

rýže kulatozrnná 120 g

jako na rizoto

rýže dlouhozrnná 200 g

běžná, ne basmati ani jasmínová

kopr 2 PL

čerstvý, nasekaný + na ozdobení

citron 2 ks

ze 2 najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva + 1 na klínky k podávání

sýr feta 200 g

k podávání (nemusí být)

Postup

1

V rendlíku či hrnci rozehřejte olej na silném ohni. Potom zmírněte oheň na střední, vsypte cibuli a opékejte do změknutí
a zezlátnutí. Pak vsypte jarní cibulky, česnek a pórek. Opékejte další 2–3 minuty za občasného promíchání, aby mírně změkly. Osolte, zalijte 500ml vody. Zmírněte oheň na střední až mírný a zvolna vařte přiklopené 20 minut. Podle potřeby přilijte vroucí vodu.

2

Vlijte 1,2 litru horkého vývaru (nebo vroucí vody) a vsypte kulatozrnnou rýži. Přiklopte a vařte dalších 10 minut. Potom přidejte dlouhozrnnou rýži a vařte pod pokličkou ještě 15 minut, aby byly oba druhy rýže uvařené. Pokud by se tekutina ,ztratila‘, aniž by byla rýže hotová, přilijte další horký vývar či vodu.

3

Když se blíží posledních 5 minut vaření, přidejte kopr a citronovou kůru a šťávu podle chuti a také pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Výsledek by měl být hodně ,mokrý‘, ale ne kaše či polévka.

4

Podávejte ozdobené dalším pepřem a koprem, doplňte klínky citronu a podle chuti i fetou. Můžete pokapat také trochou olivového oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...

 Jak uvařit paňdžábskou rýži?

Basmati: Jak uvařit paňdžábskou rýži?

Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek