Proč bychom měli jíst řecký jogurt každý den a jaké jsou jeho výhody?

před 1 rok 90
Proč bychom měli jíst řecký jogurt každý den a jaké jsou jeho výhody?

Řecký jogurt je tradiční a nyní stále oblíbenější mléčný výrobek, který se nejvíce konzumuje v Řecku a Turecku a odtud se rozšířil do celého světa. Má hustší strukturu než běžný jogurt a ostřejší chuť a poskytuje řadu základních živinvčetně vitamínu B12, vápníku a vitamínu A, a má více bílkovin a méně sacharidů než běžný jogurt.

Řecký jogurt je dobrým zdrojem bílkovin a dalších základních živin

Nejen, že je řecký jogurt výživný, ale výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace tohoto jídla může poskytnout zdravotní výhody mnoha způsoby – od rychlého nasycení po posílení našich kostí. Řecký jogurt má mnohem více bílkovin ve srovnání s běžným jogurtem. Ve skutečnosti poskytuje více než dvojnásobné množství bílkovin oproti běžnému jogurtu.

Protein je nezbytný pro zdraví, protože aminokyseliny, často nazývané „stavební kameny“ bílkovin, jsou potřebné pro syntézu hormonů a neurotransmiterů, imunitní funkce a mnoho dalších životně důležitých procesů. Strava s vysokým obsahem bílkovin je spojována s řadou zdravotních výhod, včetně kontroly hmotnosti, lepší hustoty kostí a lepší regulace krevního cukru.

Je bohatý na zdravé tuky, vitamíny a minerály

Kromě bílkovin je řecký jogurt bohatý na zdravé tuky, vitamíny a minerály. Například 200gramová porce řeckého jogurtu pokryje více než 40 procent naší potřeby jak vitaminu B12, živiny nezbytné pro neurologické funkce, tak i selenu, minerálu nezbytného pro zdraví štítné žlázy, který má silné antioxidační vlastnosti. Je také dobrým zdrojem vápníku, zinku a několika dalších vitamínů a minerálů.

Studie z roku 2020, která zahrnovala údaje od více než 65 000 dětí a dospělých, zjistila, že konzumenti jogurtů měli celkově lepší kvalitu stravy a také vyšší příjem vápníku, hořčíku, draslíku a vitamínu D. Studie také zjistila, že spotřebitelé častěji jogurty splňují doporučení pro příjem vápníku, hořčíku a draslíku ve srovnání s těmi, kteří jej nekonzumují.

Řecký jogurt podporuje zdraví kostí a růst svalů

Náš kosterní systém je závislý na neustálém příjmu živin, aby si udržel svou pevnost a hustotu. Řecký jogurt poskytuje bílkoviny, vápník, hořčík a fosfor, a všechny hrají důležitou roli při udržování zdravých kostí. Studie prokázaly, že konzumace jogurtu může pomoci udržet minerální hustotu kostí a snížit riziko osteoporózy a zlomenin u starších osob.

Analýza 9 studií z roku 2020 zjistila, že ženy po menopauze, které pravidelně konzumovaly řecký jogurt, měly snížené riziko zlomeniny kyčle ve srovnání s ženami, které nejedly jogurt vůbec nebo konzumovaly jen velmi málo jogurtu. Konzumace řeckého jogurtu navíc může napomoci hojení, tedy růstu nových kostí a snížení rozpadu kostí u mladších lidí.

Pomoc při budování a obnově svalů

Kromě podpory zdraví kostí, protein je důležitý pro růst svalů a regeneraci svalů po tréninku. Po intenzivním tréninku se rychlost syntézy svalových bílkovin na několik hodin zvýší, takže konzumace bílkovin po tréninku pomáhá tělu dodat bílkoviny, které potřebuje k budování a opravě svalů.

Výzkumy ukazují, že potraviny bohaté na bílkoviny, jako je řecký jogurt, mohou pomoci zlepšit růst svalů a sílu během tréninku, a proto se řecký jogurt často používá jako regenerační jídlo po tréninku. I u nesportovců je pravidelná konzumace potravin bohatých na bílkoviny zásadní pro udržení zdravého složení těla a podporu růstu a síly svalů.

Řecký jogurt nás zasytí a udržuje zdravou tělesnou hmotnost

Zařazení potravin bohatých na bílkoviny do jídelníčku je jedním z nejlepších způsobů, jak si udržet sytost a zdravou tělesnou hmotnost. To proto, že bílkoviny jsou nejvíce zasycující makroživinou, což znamená, že potraviny bohaté na bílkoviny, jako je řecký jogurt, vám pomohou cítit se po jídle sytí, což může pomoci regulovat příjem kalorií.

Vaření Přečtěte celý článek