Proč je třeba plastové nádoby na skladování potravin pravidelně měnit

před 11 měsíce 59
Proč je třeba plastové nádoby na skladování potravin pravidelně měnit

I přes časté používání zapomínáme v inventáři kuchyně na plastové nádoby, stejně jako zubní kartáčky a houbičky, které je potřeba čas od času vyměnit.

Plastové nádoby pro skladování potravin je nutné jej pravidelně měnit, aby nedošlo ke kontaktu s potenciálně patogenními mikroorganismy. Přestože neexistuje žádný konkrétní časový rámec, během kterého bychom měli vyměnit staré plastové nádoby na potraviny za nové, odborníci nám to radí, pokud cítíme pachy, které po umytí nelze odstranit, v případě poškrábání nebo proražení nádobí. Podávání a uchovávání potravin v plastových nádobách je ve vyspělém světě běžnou praxí. Plastové náčiní a nádoby na jídlo používají miliony lidí, přesto odborníci doporučují, aby plastové nádoby raději nahradily skleněné nebo nerezové.

Plastové nádoby z restaurací se používají pouze jednou

I přes časté používání zapomínáme v inventáři kuchyně na plastové nádoby, stejně jako zubní kartáčky a houbičky, které je potřeba čas od času vyměnit.

Přestože je mnoho plastových nádob na potraviny odolné a vydrží dlouho, měly by být pravidelně vyměňovány – říká prof. Ph.D Andrea De Vizcaya-Ruiz je profesorkou ochrany životního prostředí a ochrany zdraví při práci na University of California Irvine. První známky opotřebení a poškození jsou signálem, že je nutné plastové nádoby vyměnit za nové. Plastové nádoby, které dostáváme v restauracích, nejsou určeny k dlouhodobému používání.

Můžeme dát plastové nádoby do myčky?

Musíme zkontrolovat, zda plastové nádoby na potraviny nemají praskliny, škrábance, lepivé povrchy nebo deformace, protože v případě poškození není možné tyto nádoby dobře umýt.

Skvrny od jídla a zápach znamenají, že je čas pánev vyměnit. V takových plastových nádobách se mohou skrývat zbytky potravin nebo bakterie, které mohou ovlivnit chuť a zdraví potravin a dokonce zvýšit riziko křížové kontaminace. Je nutné, aby potraviny byly také dobře uzavřené pevným víkem, aby vydržely co nejdéle čerstvé a zabránily pronikání škodlivých mikroorganismů.

V mikrovlnné troubě nebo v myčce na nádobí je možné plastovou nádobu poškodit.

– Doporučuje se vyhnout se zahřívání plastových nádob na jedno použití v mikrovlnné troubě nebo jejich mytí v myčce na nádobí – řekla Andrea De Vizcaya-Ruiz.

Tímto způsobem dochází k tvorbě mikroplastů, které jsou možnou hrozbou pro lidské zdraví. Přestože jsou plastové nádoby označeny jako vhodné do mikrovlnné trouby nebo myčky nádobí, časem se poškodí. Je důležité čas od času zkontrolovat, zda plastové nádoby nevykazují známky ohýbání, roztavení nebo praskání v důsledku vystavení vysoké teplotě.

– Když jsou plastové nádoby vystaveny vysokým teplotám, mohou začít uvolňovat toxické látky, jako jsou ftaláty a bisfenol A. Bylo zjištěno, že tyto chemikálie narušují hormonální rovnováhu a mohou vést k problémům s reprodukčními orgány – říká Andrea De Vizcaya-Ruiz.

Lepší volbou je sklo a porcelán

Nikdy nepoužívejte plastové nádoby k uskladnění chemikálií, jako je motorový olej nebo barvy, a poté k uskladnění potravin.

Pokud nelze nádobu řádně vyčistit, může se do potravin snadno dostat jakákoliv nečistota. Také pokud nádobu nezákonně zavřeme, může to velmi snadno vést k úniku a znehodnocení potravin – říká poradce pro bezpečnost potravin Martin Bucknavage z Penn State Department of Food Science.

Neexistuje jediné pravidlo, podle kterého by se dalo říci, že je čas vyměnit plastové nádoby. Vše do značné míry závisí na stavu samotných nádob a na tom, jak často je používáme. Odborná rada je jednou za měsíc vyhodnotit použitelnost nádobí, které často používáme. Plast, který nepoužíváme často, stačí jednou za tři měsíce zkontrolovat. Odborníci raději doporučují skleněné nebo porcelánové nádoby na potraviny.

The post Proč je třeba plastové nádoby na skladování potravin pravidelně měnit appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek