Proč se kdoule doporučují lidem se zažívacími problémy

před 1 rok 58
Proč se kdoule doporučují lidem se zažívacími problémy

Kdoule obsahují vlákninu a několik základních vitamínů a minerálů, díky čemuž jsou výživným doplňkem každé stravy a doporučují se lidem s problémy trávicího traktu.

Kdoule jsou prastaré ovoce s jedinečnou chutí a několika potenciálními zdravotními přínosy, ale na rozdíl od jiných druhů ovoce se kdoule nejí syrové. Místo toho je nejlepší je vařit, konzumovat jejich šťávu nebo použít sušené ovoce, listy a semena k přípravě čajů. Kdoule, jakožto blízcí příbuzní jablek a hrušek, prokazatelně pomáhají při léčbě poruch trávení, alergií a vysoké hladiny cukru v krvi, ale vědci se domnívají, že je potřeba provést další výzkum jejich účinnosti.

Kdoule se používají při pálení žáhy, poruchách trávení a žaludečních vředech

kdoule ((Cydonia oblonga) je ovoce, které pochází z různých částí Asie a Středomoří a uplatnění tohoto ovoce ve výživě a léčbě lze vysledovat až do starověkého Řecka a Říma, kde sloužilo jako symbol lásky a plodnosti. Ačkoli se v lidovém léčitelství po desetiletí používají k úlevě od zažívacích potíží, jako jsou zažívací potíže, žaludeční vředy a pálení žáhyvědecký výzkum jejich přínosů je stále v rané fázi.

1. Zmírňuje zažívací potíže
Kdoule se odedávna používají v tradičním i lidovém léčitelství k léčbě různých problémů trávicího systému. Nedávný výzkum ukazuje, že extrakt z kdoule může chránit střevní tkáň před poškozením spojeným se zánětlivými střevními onemocněními (IBD), jako je ulcerózní kolitida. Ve studii provedené na myších s ulcerózní kolitidou měly ty, kterým byl podáván extrakt z kdoule a šťávy, ve srovnání s kontrolní skupinou významné snížení poškození tkáně tlustého střeva a je plánován další výzkum na lidech.

2. Může pomoci při žaludečních vředech
Časné výzkumy naznačují, že rostlinné sloučeniny v kdoulích mohou pomoci předcházet a zmírňovat problémy se žaludečními vředy. V laboratorní studii, kdouloňová šťáva bránila růstu Helicobacter pylori, bakterie, o kterých je známo, že způsobují žaludeční vředy. Mezitím studie na myších zjistila, že extrakt z kdoule chrání před žaludečními vředy způsobenými alkoholem.

3. Zmírňuje příznaky refluxu kyseliny
Několik studií ukazuje, že kdoulový sirup může pomoci kontrolovat příznaky gastroezofageální refluxní choroby (GERD), známé také jako kyselý reflux. Sedmitýdenní studie provedená na 80 dětech s kyselým refluxem to zjistila každodenní suplementace sirupem z tohoto ovoce je stejně účinná jako léky tradičně používané ke zmírnění příznaků tohoto stavu. Ve studii se 137 těhotnými ženami bylo zjištěno, že dávka 10 mg kdoulového sirupu užívaná po jídle je stejně účinná jako tradiční léky při zmírnění příznaků refluxu kyseliny nebo pálení žáhy.

Navíc ve 4týdenní studii 96 dětí s kyselým refluxem užívání kdoulového koncentrátu spolu s tradičními léky zlepšilo příznaky, jako je zvracení, nechuť k jídlu, říhání a bolesti břicha – ve větší míře než užívání samotného léku.

The post Proč se kdoule doporučují lidem se zažívacími problémy appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek