Proč se mišpule doporučuje lidem s cukrovkou a aterosklerózou

před 11 měsíce 89
Proč se mišpule doporučuje lidem s cukrovkou a aterosklerózou

Odborníci tvrdí, že stačí sníst 3 mišpule denně, ale na rozdíl od jiných plodů, které se konzumují čerstvé, mišpule se konzumují, až když zhnijí.

Mišpule obsahují živiny užitečné pro zdraví – velké množství vitamínů B2, B1, C a A a využívají se i pro své léčivé vlastnosti. Obsahuje tanin, bílkoviny, přírodní organické kyseliny a pektin s malým množstvím sacharidů. Minerály jako vápník, draslík, železo a hořčík se také nacházejí v tomto ovoci, které detoxikací a hydratací orgánů a těla zlepšuje zdraví a imunitu. Každodenní konzumace mišpule je prospěšná pro lidi s onemocněním ledvin a jater.

Ovoce se jí čerstvé, ale ne toto

Mišpule dokážou léčit zažívací potíže, protože stimulují proces trávení a vyprazdňování střev, čímž snižují riziko cukrovkyposilují imunitu a mohou pomoci udržovat zdraví mozku. Odborníci uvádějí, že stačí sníst 3 mišpule denně, ale semena by se neměla jíst, protože mohou být toxická. Sklízí se koncem podzimu, většinou v listopadu a prosinci, což z nich dělá důležitý zdroj cukru v chladných zimách. Na rozdíl od jiného ovoce, které se konzumuje čerstvé, mišpule se konzumují, když zhnijí, tedy změknou. Obvykle se skladují na chladném a suchém místě, dokud nezměknou a nezměknou, tmavší hnědé barvy. Pak dostanou sladkou a lehce nakyslou chuť.

Jaké jsou všechny zdravotní přínosy mišpule?

Plody mišpule pomáhají při léčbě střevních infekcí a zánětů, menstruačních poruch, průjmů, plynatosti, vnitřního krvácení a posilují nervy. Mezi další zdravotní přínosy mišpule patří:

1. Jsou bohaté na antioxidanty
Mišpule je přírodním zdrojem polyfenolických sloučenin, zejména fenolové kyseliny, které vykazují silné antioxidační vlastnosti. Plody, kůra a listy mišpule obsahují významné množství rostlinných flavonoidů a polyfenolů. Konzumace potravin bohatých na polyfenoly je spojena se sníženým rizikem několika onemocnění, jako je ateroskleróza a cukrovka.

2. Mají protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti
Kyselina gallová je polyfenol, který se nachází v největším zastoupení ve výtažcích mišpule. Kyselina gallová se svými protizánětlivými vlastnostmi může být nápomocná při snižování ukládání tuku u obézních lidí. Zároveň může mít potenciální antibakteriální aktivitu proti Pseudomonas alimentárních kmenů. To znamená, že extrakt z mišpule může být použit v průmyslu konzervace potravin.

3. Mišpule jsou bohaté na pektin, který zlepšuje zdraví
Pektin je dobrým zdrojem vlákniny pocházející ze stěn rostlinných buněk. Mišpule se svým bohatým obsahem pektinu může pomoci snížit hladinu cholesterolupředchází zácpě a stimuluje funkci střev spolu s dalšími protizánětlivými účinky.

4. Mohou pomoci při léčbě cukrovky
Je známo, že polyfenoly nalezené v mišpuli, zejména fenolové kyseliny a flavonoidy, inhibují α-glukosidázu a α-amylázu v metabolismu sacharidů, což může být užitečné při formulaci léků pro léčbu diabetu.

5. Mohou pomoci předcházet Alzheimerově chorobě
Studie provedená na myších ukázala, že vysoké hladiny flavonoidů v ovoci mišpule mohou být účinný v prevenci ztráty paměti a neuronální poranění. To by mohlo být dále prozkoumáno pro potenciální možnosti léčby podobných neurodegenerativních onemocnění u lidí.

The post Proč se mišpule doporučuje lidem s cukrovkou a aterosklerózou appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek