Rajčatová polévka s rýží je klasika, kterou příjemně osvěží koření.
Suroviny
zázvor (čerstvý) 2 cm
nastrouhaný najemno
chilli paprička 1 ks
červená, nakrájená najemno
citronová tráva 2 ks
zbavená vnějších tuhých listů a nasekaná opravdu najemno
konzervovaná rajčata krájená 400 g
1 konzerva
rýže basmati 3 PL
syrová (viz Něco navíc)
koriandr 1 hrst
čerstvé lístky, nasekané
Postup
1
V hrnci rozehřejte olej, přisypte česnek, zázvor, chilli papričku, citronovou trávu, koření a opékejte 1 minutu, přidejte rajčata, tamarindovou pastu a 600 ml vody. Vařte 5 minut, pak ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete.
2
Přiveďte polévku opět k varu, přidejte podle potřeby vodu a rýži a vařte 10–12 minut, rýže by měla změknout. Posypte lístky koriandru a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Použít můžete i uvařenou rýži (cca 200 g). Polévku vařte stejnou dobu, ale rýži vsypte až v závěru, aby se prohřála.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Švýcarská kuchyně: Jaké pokrmy můžete ochutnat?
Rozlohou malé Švýcarsko překvapuje pestrostí svých chutí, které nezapřou vliv sousedů. Pokrmy jsou většinou jednoduché a velmi syté. Horalé se v minulosti naučili chytře využívat nejdostupnější a současně velmi výživné suroviny –...