Recept: Tradiční česnečka se sýrem podle mé mamky

před 4 roky 249
Recept: Tradiční česnečka se sýrem podle mé mamky

Cítíte to? Typická vůně česnečky. Někomu voní, někdo má na její aromatické provedení odlišný názor. Ale v jednom se shodujeme – je to skvělý vyprošťovák.

Příběh receptu

Česnečka je základem každé česné kuchyně. Kdo ji nikdy neměl, jako by nebyl. Česnečku si pamatuji z dětství nejenom od své mamky, ale i od babiček a prababiček. Voňavá vůně česneku, křupavé kousky chleba a sýr, který se táhne jako týden před výplatou.

Svou tradiční česnečku jsem okoukala právě od své mamky a od babiček. Takže dnes vám přidávám velice jednoduchý a poměrně rychlý recept na tradiční česnečku se sýrem.

Doufám, že vám bude chutnat stejně jako mému příteli.

Tradiční česnečka se sýrem

obtížnost: snadné • doba přípravy: 3 minuty • doba vaření: 15-20 minut • počet porcí: 2 porce

česnečka se sýrem

Ingredience

  • 1 větší brambora
  • 1 l vývaru (pokud nemáte vývar, můžete nahradit 1 l vody a zeleninovým bujonem)
  • 6-8 stroužků česneku podle jejich velikosti a síly
  • 1 vejce
  • majoránka, sůl, pepř
  • tvrdý sýr
  • chleba nebo toast

Jak připravit česnečku?

Nejdříve si připravíme ingredience – oloupeme si česnek a bramboru. Větší bramboru nakrájíme na menší kostičky a ty vhodíme do hrnce s 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru. Pokud nemáte vývar, můžete vložit do 1 litru vody a přidat kvalitní zeleninový bujon. Dáme vařit až do změknutí brambor.

Mezitím si nakrájíme chleba na kostky a dáme opražit na suchou pánev bez oleje. Od pánve nikam nechoďte, aby vám chleba nezačal hořet a důkladně promíchávejte. Aby byl opečený ze všech stran. Pokud máte toaster a toastový chleba, je to trochu jednoduší v tom, že můžete dát toast do tousteru a poté jen nakrájet na menší kostičky.

Jakmile budou brambory uvařené, přidáme do hrnce prolisovaný česnek a pořádně promícháme. Přidáme sušenou majoránku, špetku pepře a ochutnáme. Pokud se nám zdá polévka málo slaná, přidáme trochu soli.

Stáhneme plamen na minimum, do polévky rozklepneme jedno vejce a pořádně promícháme. Nelekejte se – vejce se bude ihned srážet.

Máme hotovo a můžeme servírovat hned dvěma způsoby:

1. Pečené kousky chleba a kostičky sýra vložíme přímo do misky. A hrnec přineseme na stůl, aby si každý nalil polévku do připravené misky.

2. Kousky sýra i opečené kousky chleba dáme zvlášť do mističky, aby si nabral každý podle libosti.    

Bruneta v kuchyni Bruneta v kuchyni - Polévky Přečtěte celý článek