Rizoto „carbonara“

3 měsíce starý 32
Rizoto „carbonara“

Co se stane, když spojít krémové italské rizoto s jinou klasikou, těstovinami carbonara? Nastane velký třesk! Vznikne opravdová delikatesa, ze které se vám podlomí kolena... 

Suroviny

pancetta 120 g

lépe guanciale, nebo jiná dobrá slanina

šalotka 2 ks

nakrájená na drobno

česnek 2 stroužky

podrcené

rýže arborio 250 g

nebo rýže carnaoli

vývar kuřecí 800 ml

horký, nebo více, podle potřeby

sýr pecorino 100 g

strouhaný, nebo parmazán, strouhaný + hoblinky na ozdobení

bazalka

lístky na ozdobení

Postup

1

V hrnci rozehřejte trošku olivového oleje a opečte na něm pancettu nebo slaninu, aby pustila tuk a vyškvařila se dozlatova. Pak vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou.

2

Část tuku z pánve slijte. Vsypte do pánve šalotku a opečte ji dosklovita. Přidejte česnek, rýži a restujte, aby se zrnka obalila tukem a rozvoněla se. Následně zalijte vínem a nechte jej odpařit. Přilijte první sběračku horkého vývaru, míchejte, a jakmile se pomalu vstřebá, nalijte další. Vařte, míchejte a přidávejte horký vývar, dokud není rýže na skus. Odstavte z ohně a přiklopte.

3

V míse prošlehejte žloutky, smetanu, pepř a větší část sýra. Vlijte do rizota a jemně zamíchejte, přidejte podle chuti sýr. Nandejte do talířů hotové rizoto, přidejte guanciale (nebo pancettu či slaninu) a hoblinky sýra, chilli vločky a bazalku.

NĚCO NAVÍC
Chcete jídlo udělat trochu barevnější? Po odstavení nechte v rizotu zavadnout baby špenát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází transformací a pokrmy, které vařily naše babičky dostávají moderní nádech a odlehčenou formu. Nebojte se tedy...

7 důvodů, proč si zamilovat sádlo

7 důvodů, proč si zamilovat sádlo

Škvařené vepřové sádlo patří k základním pilířům naší kuchyně. Vylepší chuť polévky, dá se na něm smažit i péct, přitom stojí pár korun. Zjistěte, proč by nemělo chybět ani ve vaší lednici. ...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Zdroj