Jestli máte rádi kopr, tak určitě musíte milovat kulajdu – polévku z hub, smetany a kopru. Díky bramborám zasytí a vydá i za oběd nebo večeři. V receptu používáme sušené houby, klidně ale můžete použít čerstvé, mražené nebo dokonce houby naložené na kyselo. I kopr je v receptu použitý čerstvý, ale úplně stejně bude fungovat i kopr, co máte zamražený – případně ten v octu.
Ingredience
- 150 g sušených hub
- 5 středních brambor
- 1 cibule
- 1 kelímek smetany 33 %
- 2 lžíce mouky
- 1 vanička hovězího bujonu
- Pár kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- Sůl a pepř
- Čerstvý kopr
- 1,5 lžíce octa
- 1,5 lžíce cukru
- Tuk (olej nebo přepuštěné máslo)
Příprava
Nejprve zaljimee houby vroucí vodou a necháme asi půl hodiny nasáknout. Houby pak zcedíme a dáme stranou. Pokud jsou příliš velké, nakrájíme je – tak, aby nám velikost při konzumaci vyhovovala. Houbový vývar si necháme do kulajdy.
V hrnci na lžíci přepuštěného másla či oleje krátce opečeme cibulku nakrájenou nadrobno. Když zesklovatí, zasypeme ji moukou a houbami a lehce zapražíme.
Zalijeme asi litrem až litrem a půl vody a vývarem z hub. Přivedeme k varu a v polévce rozpustíme bujón.
Přidáme do ní nové koření, pořádnou dávku soli, bobkový list a brambory – ty jsme oloupali a nakrájeli na menší kostičky.
Vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Následně kulajdu dochutíme cukrem a octem (poměry upravíme dle své chuti) a promícháme se smetanou. Nakonec do ní vmícháme nasekaný kopr.
Tip na závěr : Kulajda nejlée chutná s vajíčkem naměkko. To uvaříte tak, že do vroucí vody dáte trochu octa a opatrně do ní vložíte vajíčko, které vaříte 8 minut. Další variantou je pošírované vajíčko – v takovém případě se ve vroucí vodě s octem udělá vařečkou vír a vajíčko se do ní opatrně spustí. Po pár minutkách pak vajíčko vyndáte. Bílek se zatáhne a žloutek zůstane krásně tekutý.