Pokud toužíte doplnit špaldový salát živočišnou bílkovinou, ladí k němu třeba krevety či kuřecí maso.
Suroviny
vývar zeleninový 300 ml
horký
olivový olej 3 PL
množství rozdělené na 2 lžíce + 1 lžíci
cibule 1 ks
nakrájená na tenká kolečka
zelí 0.5 ks
špičaté, nakrájené na nudličky
kadeřávek 100 g
nebo černá kapusta (cavolo nero) nebo běžná kapusta, nakrájená na kusy o velikosti sousta
česnek 2 stroužky
nakrájené na drobno
chilli paprička 1 ks
červená, zbavená semínek a nakrájená na drobno
citronová štáva
podle chuti
olivový olej panenský 1 PL
citron 0.5 ks
najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
Postup
Špaldové kroupy propláchněte, nasypte do rendlíku, zalijte vývarem a uvařte doměkka podle návodu na obalu (podle požadovaného stupně změknutí to trvá 30–50 minut). Podle potřeby dolévejte během vaření horkou vodu. Uvařenou špaldu sceďte a nechte okapat.
V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a opékejte na silném ohni 2–3 minuty dozlatova a dokřupava. Vyjměte děrovanou sběračkou a osušte na papírových utěrkách. Pánev odložte.
Zelí a kapustu spařte 1–2 minuty ve vroucí osolené vodě, nechte dobře okapat a dejte stranou.
Pánev postavte na střední oheň a nechte na ní asi půl minuty rozvonět česnek a chilli papričku. Pak vsypte špaldové kroupy a opékejte za stálého obracení, aby mírně zezlátly, asi 2 minuty. Potom je vyklopte na talíř.
Do uvolněné pánve vlijte 1 lžíci oleje, vsypte spařenou zeleninu a opékejte za občasného obracení 2 minuty. Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Odstavte.
Na zálivku prošlehejte tahini, olivový olej, 1 lžíci citronové šťávy, jogurt a 3 lžíce studené vody. Podle chuti osolte a opepřete a dolaďte citronovou šťávou.
Opečené špaldové kroupy promíchejte se zeleninou a navršte na servírovací talíř či rozdělte na jednotlivé talíře. Pokapejte zálivkou, posypte křupavou cibulí a najemno nastrouhanou citronovou kůrou a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Namísto špaldových krup lze použít ječné anebo předem namočená zrna ovsa, špaldy, ozimé pšenice, jednozrnky či dvouzrnky. Počítejte však s tím, že doba vaření zrn může být ještě delší. Pokud se potřebujete vyhnout lepku, zkuste hnědou rýži či quinou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu
Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází transformací a pokrmy, které vařily naše babičky dostávají moderní nádech a odlehčenou formu. Nebojte se tedy...
7 důvodů, proč si zamilovat sádlo
Škvařené vepřové sádlo patří k základním pilířům naší kuchyně. Vylepší chuť polévky, dá se na něm smažit i péct, přitom stojí pár korun. Zjistěte, proč by nemělo chybět ani ve vaší lednici. ...