Speciální dieta pomáhá při léčbě chronického selhání ledvin. Jak byste měli jíst?

před 1 rok 64
Speciální dieta pomáhá při léčbě chronického selhání ledvin. Jak byste měli jíst?


10:00 – 20. října 2020

Dieta musí být přizpůsobena každému jednotlivému pacientovi Foto: Shutterstock

Dieta pacienta může ovlivnit progresi chronického onemocnění ledvin a jeho komplikací. Totiž snížení příjmu bílkovin může kromě zpomalení progrese chronického selhání ledvin ovlivnit i snížení močoviny a dalších uremických toxinů a snížení zátěže organismu kyselinami a fosforem. Optimální jídelníček musí být přizpůsoben každému jednotlivému pacientovi a je nutné, aby se na jeho tvorbě podílel nefrolog a nutriční specialista. V zásadě do značné míry závisí na stupni selhání ledvin, typu selhání ledvin a přítomnosti dalších přidružených onemocnění jako je vysoký krevní tlak, cukrovka nebo srdeční selhání. Stejně tak některé laboratorní výsledky, jako je koncentrace draslíku nebo fosfátu v krvi pacienta, mohou vyžadovat úpravu stravy. U pacientů, kteří mají glomerulární filtraci (GFR) ≥ 60 ml/min/1,73 m2 ve vztahu ke zdravým lidem není nutné zavádět zvláštní dietní opatření, t.j. pouze se doporučuje dodržovat zdravou výživu. U pacientů, kteří mají rychlost glomerulární filtrace nižší než 60 ml/min/1,73 m2 doporučují se následující dietní opatření:

Hlídejte si množství bílkovin

Denní příjem bílkovin by měl být 0,6 až 0,8 g/kg na kilogram tělesné hmotnosti s přihlédnutím k nutričnímu stavu pacienta. U pacientů s přísnějším omezením příjmu bílkovin může lékař určit náhradu esenciálních aminokyselin ve formě tablet. Pravidelné prohlídky u nefrologa a nutričního terapeuta jsou povinné, aby nedošlo k uvedení pacienta do stavu podvýživy. Bílkoviny rostlinného původu nemají negativní vliv na progresi chronického selhání ledvin, a proto není nutné jejich příjem omezovat.

Snižte příjem soli

Nadměrný příjem soli může vést ke zhoršení hypertenze (vysokého krevního tlaku), otokům těla nebo vzniku nadbytečných tekutin v těle s následným negativním dopadem na stav kardiovaskulárního systému.

Proto se pacientům s vysokým krevním tlakem doporučuje snížit příjem sodíku na 2 gramy denně (asi 5 gramů soli) a informace o obsahu soli v různých potravinách by měli získat od nutričního specialisty.

Trochu liberálnější může být příjem soli u pacientů, kteří nemají hypertenzi a otoky, tedy přebytek tekutin v těle nebo srdeční selhání. Aplikace draselné soli je kontraindikována u pacientů s chronickým selháním ledvin.

Informujte svého lékaře, jaké léky užíváte

Příjem draslíku závisí na jeho koncentraci v krvi. Mírnější stupeň chronického selhání ledvin obvykle nevyžaduje vážnější omezení příjmu draslíku. Je však třeba mít na paměti, že některá onemocnění, jako je cukrovka a užívání některých léků (ACE inhibitory, blokátory AT receptorů), které jsou často předepisovány pacientům s chronickým selháním ledvin, mohou zvýšit koncentraci draslíku v krvi s následnými závažnými následky. na srdci.

Omezte příjem vápníku

Příjem vápníku musí být omezen na 1-1,5 gramu denně. Nadměrný příjem vápníku může vést k jeho ukládání v cévách, srdečních chlopních a dalších tkáních.

Počítejte kalorie

Maximální kalorický příjem by měl být od 30 do 35 kcal na kilogram tělesné hmotnosti, přičemž tuky by měly tvořit méně než 30 % kalorického příjmu (nasycené tuky méně než 10 %). Obezita má negativní vliv na progresi selhání ledvin a může být také generátorem onemocnění kardiovaskulárního a pohybového systému.

Odstraňte potraviny s konzervačními látkami

Maximální denní příjem fosforu by neměl překročit 1 gram, i když je koncentrace fosforu v krvi v normálním rozmezí. V pokročilých stádiích selhání ledvin mohou být kromě omezení příjmu fosforu potřeba léky nebo vazače fosforu v trávicím traktu, které neumožňují jeho resorpci do krve. Vyhnout byste se měli především anorganickému fosforu, který se jako konzervant nachází v některých nápojích a potravinách.

The post Speciální dieta pomáhá při léčbě chronického selhání ledvin. Jak byste měli jíst? appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek