Všechny chutě léta v jednom hrnci! Takhle si představujeme dokonalé prázdninové jídlo – rychlé, barevné, lehké a chutné. A cuketové knedlíčky? Návyková záležitost!
Suroviny
cibule 1 ks
nakrájená na drobno
česnek 1 stroužek
nakrájený na plátky
krůtí maso mleté 500 g
nebo málo tučná směs hovězího a vepřového
paprika červená 2 ks
zbavená semen a nakrájená na proužky či kostičky
cizrna 400 g
1 konzerva – scezená, propláchnutá a okapaná
konzervovaná rajčata krájená 400 g
1 konzerva
hrášek cukrový 150 g
nebo císařský hrášek
kopr 1 hrst
nasekaný, na ozdobení
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
cuketa 1 ks
cca 200 g, nastrouhaná
balkánský sýr 150 g
rozdrobený, nebo feta, rozdrobená
parmazán 50 g
nastrouhaný najemno
Postup
V kastrolu rozehřejte olej na středním ohni a opékejte na něm cibuli asi 8 minut do změknutí. Vsypte česnek a opékejte další minutu. Přidejte rozdrolené mleté maso a opečte ho dozlatova. Vložte skořici a papriky a opékejte ještě 5 minut.
Vsypte cizrnu, vlijte rajčata z konzervy a rajčatovou pastu, pak nalijte do plechovky od rajčat 150 ml vody a vypláchněte ji do kastrolu. Osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a nechte zvolna vařit.
Mezitím promíchejte mouku s kypřicím práškem, cuketou (vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu) a rozdrobeným balkánským sýrem či fetou a nastrouhaným parmazánem, podle chuti opepřete, popřípadě i jemně osolte (sýr bude slaný dost). Přidejte pár lžic vody a žloutek, rukama vypracujte těsto. Z těsta vytvarujte zhruba 10 kuliček o velikosti pingpongového míčku a odložte je stranou.
Do hrnce přidejte lusky cukrového hrášku, pokud je omáčka příliš hustá, zřeďte ji trochou horké vody. Navrch naaranžujte knedlíčky, kastrol přiklopte nebo zakryjte kusem alobalu tak, aby se nedotýkal knedlíčků. Vařte 15 minut, aby knedlíčky zvětšily svůj objem a byly provařené. Posypte koprem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pokrm snadno proměníte ve vegetariánský, když vynecháte maso a přidáte více cizrny nebo další luštěninu, popřípadě ho ještě posypete rozdrobeným balkánským sýrem či fetou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
10 oblíbených pochoutek, které vznikly omylem
Věděli jste, že spoustu celosvětově oblíbených pochoutek vzniklo omylem? Stojí za nimi čirá náhoda, nedostatek surovin nebo nějaký ten přešlap v kuchyni. Pojďte spolu s námi odhalit, jak vznikl nanuk, chipsy nebo třeba italské tiramisu...
Vychutnejte si pětici českých zrajících sýrů
Na své si nyní přijdou všichni milovníci sýrů s výrazným odérem a ušlechtilou plísní. Vychutnejte si romadur, olomoucké tvarůžky nebo jihočeskou nivu a dopřejte si výraznou sýrovou chuť v lahodných pokrmech. ...