Tento recept si neklade za cíl autenticitu, ale thajskem inspirovanou, chutnou, výživnou a rychlou polévku pro zahřátí nejen pro případ, že by i aprílové počasí ještě vybízelo k pobytu za kamny. Kuliček si můžete napéct víc a po vychladnutí je zamrazit na jindy – pak už je stačí jen důkladně prohřát v polévce.
Suroviny
mrkev 1 ks
velká, nastrouhaná najemno (přebytečnou šťávu vymačkejte)
chilli paprička 1 ks
červená, menší, typ „ptačí“ oko
jarní cibulka 2 ks
nakrájené natenko + k podávání
zázvor (čerstvý) 2 PL
najemno nastrouhaný
sójová omáčka 2 PL
nejlépe tamari
pepř 0.5 ČL
čerstvě mletý
chilli sušené 1 špetka
vločky
rostlinný olej 1 PL
nebo arašídový
zázvor (čerstvý) 1 PL
nadrobno nakrájený
chilli paprička 2 ks
červené, menší, typ „ptačí oko“, zbavené semínek a nakrájené natenko
sójová omáčka 2 PL
nejlépe tamari
limetová šťáva 1 PL
+ klínky k podávání (nemusí být)
jarní cibulka 4 ks
nakrájená natenko
mrkev 1 ks
nakrájená na dlouhé tenké nudličky
koriandr 1 hrst
+ k podávání
Postup
1
Troubu předehřejte na 200°C. V misce promíchejte všechny přísady na masové kuličky. Pak namočenýma rukama vytvarujte zhruba 17 kuliček. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20–25 minut. Až budou hotové, vyndejte je a odložte stranou.
2
Mezitím ve velkém rendlíku nebo v hrnci rozehřejte olej, vsypte nakrájený zázvor a chilli papričku (část můžete odložit na ozdobení) a mírně je opékejte 1–2 minuty. Vlijte vývar, sójovou a rybí omáčku i limetovou šťávu a zesilte oheň na střední až silný.
3
Zatímco se vývar zahřívá, prošlehejte vejce v misce. Až vývar dosáhne varu, pomalu do něj vlévejte/vkapávejte vejce a vidličkou je přitom rozmíchávejte, aby pokud možno vytvářela nitky. Ochutnejte, a je-li polévka příliš silná, nařeďte ji trochou horké vody.
4
Zmírněte oheň a pak vsypte jarní cibulky, mrkev a čerstvý koriandr a minutu povařte. Pak do polévky opatrně vsypte masové kuličky. Podle chuti dolaďte některou z použitých omáček, solí, pepřem, popřípadě limetovou šťávou.
5
Podávejte s odloženou papričkou a dalšími jarními cibulkami, doplněné dalším koriandrem a klínky limety podle chuti.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání
Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...
Basmati: Jak uvařit paňdžábskou rýži?
Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...