,Thajská‘ polévka s rozmíchanými vejci a masovými kuličkami

před 2 roky 162
,Thajská‘ polévka s rozmíchanými vejci a masovými kuličkami

Tento recept si neklade za cíl autenticitu, ale thajskem inspirovanou, chutnou, výživnou a rychlou polévku pro zahřátí nejen pro případ, že by i aprílové počasí ještě vybízelo k pobytu za kamny. Kuliček si můžete napéct víc a po vychladnutí je zamrazit na jindy – pak už je stačí jen důkladně prohřát v polévce.

Suroviny

mrkev 1 ks

velká, nastrouhaná najemno (přebytečnou šťávu vymačkejte)

chilli paprička 1 ks

červená, menší, typ „ptačí“ oko

jarní cibulka 2 ks

nakrájené natenko + k podávání

zázvor (čerstvý) 2 PL

najemno nastrouhaný

sójová omáčka 2 PL

nejlépe tamari

pepř 0.5 ČL

čerstvě mletý

chilli sušené 1 špetka

vločky

rostlinný olej 1 PL

nebo arašídový

zázvor (čerstvý) 1 PL

nadrobno nakrájený

chilli paprička 2 ks

červené, menší, typ „ptačí oko“, zbavené semínek a nakrájené natenko

sójová omáčka 2 PL

nejlépe tamari

limetová šťáva 1 PL

+ klínky k podávání (nemusí být)

jarní cibulka 4 ks

nakrájená natenko

mrkev 1 ks

nakrájená na dlouhé tenké nudličky

koriandr 1 hrst

+ k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. V misce promíchejte všechny přísady na masové kuličky. Pak namočenýma rukama vytvarujte zhruba 17 kuliček. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20–25 minut. Až budou hotové, vyndejte je a odložte stranou.

2

Mezitím ve velkém rendlíku nebo v hrnci rozehřejte olej, vsypte nakrájený zázvor a chilli papričku (část můžete odložit na ozdobení) a mírně je opékejte 1–2 minuty. Vlijte vývar, sójovou a rybí omáčku i limetovou šťávu a zesilte oheň na střední až silný.

3

Zatímco se vývar zahřívá, prošlehejte vejce v misce. Až vývar dosáhne varu, pomalu do něj vlévejte/vkapávejte vejce a vidličkou je přitom rozmíchávejte, aby pokud možno vytvářela nitky. Ochutnejte, a je-li polévka příliš silná, nařeďte ji trochou horké vody.

4

Zmírněte oheň a pak vsypte jarní cibulky, mrkev a čerstvý koriandr a minutu povařte. Pak do polévky opatrně vsypte masové kuličky. Podle chuti dolaďte některou z použitých omáček, solí, pepřem, popřípadě limetovou šťávou.

5

Podávejte s odloženou papričkou a dalšími jarními cibulkami, doplněné dalším koriandrem a klínky limety podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...

 Jak uvařit paňdžábskou rýži?

Basmati: Jak uvařit paňdžábskou rýži?

Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek