Toust se špenátem s kopřivami, ztraceným vejcem a hořčicovo-koprovou omáčkou

9 měsíce starý 28
Toust se špenátem s kopřivami, ztraceným vejcem a hořčicovo-koprovou omáčkou

Do špenátu lze přidat kromě kopřiv i jiné druhy bylinek. Totéž platí o omáčce. Kdo nemusí kopr, ochutí ji třeba medvědím česnekem.

Suroviny

uzené maso 100 g

vařené, nakrájené na kostičky

česnek 1 stroužek

nadrobno

kopřiva 2 hrsti

listy omyté a nakrájené

chleba 4 plátky

viz Něco navíc

hořčice plnotučná 30 g

nebo ostrá

kopr 6 snítek

nasekaný na drobno (4 pěkné kousky odložte stranou na ozdobení)

Postup

1

Do menšího kastrolu nalijte vodu do výšky asi 10cm. Přilijte ocet, osolte a přiveďte k mírnému varu. Vejce po jednom vyklepněte do oblého šálku, aniž by se při tom porušil žloutek. Vodu v kastrolu lžící roztočte tak, aby se uprostřed utvořil vír. Do něho opatrně nechte vklouznout vejce s tím, že ho vír ,zakulatí‘. Vařte zvolna podle požadované tuhosti žloutku 5–8 minut. Hotové vejce vylovte, odložte na větší talíř s troškou vody z vaření a nechte v teple. Zopakujte s ostatními vejci. 

2

Troubu předehřejte na 200°C. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte uzené maso, česnek a kopřivy, podlijte trochou vody a nechte krátce dusit. Přisypte baby špenát a míchejte, až zavadne. Odstavte.

3

Krajíce chleba potřete lehce sádlem, dejte na plech a upečte v rozpálené troubě dozlato- va – hlídejte, aby se nespálily.

4

Mezitím v misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec vmíchejte kopr. 

5

Na krajíce chleba rozdělte směs špenátu, kopřiv a uzeného masa, přidejte vejce a doplňte omáčkou, ozdobte odloženým koprem.

NĚCO NAVÍC
Použít můžete jakýkoli svůj oblíbený chléb, třeba žitný či toustový, nebo rozříznuté pečivo, např. dalamánky, kaiserky...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

 Avantgardní šéfkuchař, který servíruje emoce

Massimo Bottura: Avantgardní šéfkuchař, který servíruje emoce

Inspiraci pro své pokrmy nachází všude kolem. Spojuje tradiční italskou kuchyni s moderními vlivy, krmí hladové a v roce 2019 se dostal mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Seznamte se s Italem Massimem Botturou, významnou osobností současné...

Božské dezerty ze zbytků

Božské dezerty ze zbytků

Kouká na vás nedojedený koláč, muffiny nevyběhly, bábovka se přilepila k formě a potrhala se? Smutně vyhlíží miska s polámanými kousky cukroví? Trápí vás pocit, že vaše úsilí přišlo vniveč? Nesmutněte a dejte jim novou šanci. S recepty na...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Zdroj