4:00 – 17.09.2020
Syrové ovoce a zelenina pro čistou pleť Foto: Shutterstock
Zdroj: Zprávy
Lupénka je velmi nepříjemné autoimunitní onemocnění, na které dnes existují účinné léky, které ale nejsou dostupné pro každého. Biologická terapie je vyhrazena pacientům s nejtěžším klinickým obrazem, přičemž určitému počtu pacientů se při vhodné péči a výživě daří onemocnění kontrolovat malou dávkou léků.
Podle odborníků na výživu by měl být jídelníček psoriatiků bohatý na různou zeleninu, ovoce a celozrnné výrobky.
Co nejvíce syrového ovoce a zeleniny
Zelenina by se měla jíst syrová co nejčastěji. Dobrou volbou je mrkev, celer, špenát, petržel, zelený salát, zelí… Na jídelním lístku najdete i dýni, vařenou či pečenou, maso je třeba čas od času nahradit pečenými bramborami.
Správný výběr potravin působí tak, že se pokožka pročistí a stane se odolnější.
Ne více než 150 gramů masa!
Důležitou složkou diety ke zmírnění lupénky je zvýšený příjem tekutin. Doporučuje se vypít nejméně 1,5 litru vody denně. V úvahu připadají i čerstvě vymačkané ovocné šťávy bez přidaného cukru.
Psoriáza nemá ráda jednoduché sacharidy, mezi které patří průmyslové sladkosti, stejně jako příliš mnoho bílkovin, zejména tučné maso a masné výrobky. Za den by se nemělo sníst více než 150 gramů masa. Nejlepší je maso vařit. Pokud se nemoc zhorší, pak se doporučuje zcela vegetariánský jídelníček a při zlepšení stavu lze uvažovat o mírných masových vývarech.
Lupénkářům se nedoporučuje jíst potraviny, které obsahují červené barvivo (rajčata, jahody, třešně…).