Vědci vysvětlili, jak hrozny ovlivňují zrak a zdraví očí starších lidí

před 1 rok 40
Vědci vysvětlili, jak hrozny ovlivňují zrak a zdraví očí starších lidí

Věda prokázala, že starší populace má vyšší riziko očních onemocnění a problémů se zrakem a klíčovými rizikovými faktory očních onemocnění jsou oxidační stres a vysoká hladina produktů oční glykace.

Hrozny prospívají zdraví očí starších dospělých, tvrdí vědci Kalifornská komise pro stolní hrozny. V nedávné randomizované studii na lidech výsledky ukázaly, že konzumace hroznů po dobu 16 týdnů zlepšila klíčové ukazatele zdraví očí u starších dospělých. Studie, publikovaná v Jídlo a funkcezkoumali dopad pravidelné konzumace hroznů na akumulaci makulárního pigmentu a další biomarkery zdraví očí.

Hrozny jsou přirozeným zdrojem antioxidantů a dalších polyfenolů

Studie California Table Grape Commission je první studií na toto téma a výsledky potvrzují dřívější předběžné studie, které zjistily, že konzumace hroznů chrání strukturu a funkci sítnice. Věda prokázala, že starší populace má vyšší riziko očních chorob a problémů se zrakem. Klíčovými rizikovými faktory pro oční onemocnění jsou oxidační stres a vysoké hladiny očních konečných produktů pokročilé glykace (AGE). AGE mohou přispívat k mnoha očním onemocněním tím, že poškozují retinální vaskulární komponenty, narušují buněčnou funkci a způsobují oxidační stres.

Dietní antioxidanty mohou snížit oxidační stres a zabránit tvorbě konečných produktů glykace s možnými příznivými účinky na sítnici, jako je zlepšení optické hustoty makulárního pigmentu. A Například hrozny jsou přirozeným zdrojem antioxidantů a dalších polyfenolů.

Konzumace hroznů má příznivý vliv na zdraví očí u lidí

V této nové studii 34 subjektů konzumovalo buď hrozny (1,5 šálku hroznů denně) nebo placebo po dobu 16 týdnů. Lidé, kteří jedli hrozny, vykazovali významné zvýšení optické hustoty makulárního pigmentu, antioxidační kapacity plazmy a celkového obsahu fenolů ve srovnání s kontrolními subjekty. Lidé, kteří konzumovali hrozny, zaznamenali významný nárůst škodlivých konečných produktů glykace, měřeno ve slupce.

– Naše studie je první, která to ukazuje konzumace hroznů má příznivý vliv na zdraví očí u lidí, což je velmi vzrušující, zvláště uvážíme-li, že světová populace stárne. Hrozny jsou snadno dostupné ovoce a studie prokázaly, že mohou mít příznivý účinek, pokud se konzumují v normálním množství nebo 1,5 šálku denně – zdůraznil Dr. Jung Eun Kim, jeden z vedoucích této studie.

The post Vědci vysvětlili, jak hrozny ovlivňují zrak a zdraví očí starších lidí appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek