Věděli jste, že existuje mléko A1 a A2? Jeden z nich může vést k náhlé smrti dítěte

před 1 rok 95
Věděli jste, že existuje mléko A1 a A2? Jeden z nich může vést k náhlé smrti dítěte

Mléko A2 snižuje riziko aterosklerózy Foto: Shutterstock

Ještě před několika lety si obyvatelé Velké Británie, Austrálie, Nového Zélandu, Nizozemí a některých dalších zemí mohli vybrat mezi dvěma druhy mléka – stávajícím mlékem A1 a novým mlékem A2.. Klíčový rozdíl ve vzniku těchto dvou typů pochází z genotypu krávy, protože existují dvě varianty beta-kaseinového proteinu v typech A1 a A2. Tyto varianty se vyvíjejí kvůli rozdílům v genech, které určují produkci bílkovin v mléce. Krávy, které mají obě alely A1 na stejném páru chromozomů, budou produkovat mléko A1. Ti s oběma alelami A2 budou produkovat mléko A2 a ti s alelami A1 i A2 budou produkovat směs mléka A1 a A2. Zda kráva produkuje mléko A1 nebo A2, lze určit analýzou DNA vzorků vlasů nebo krve.

Vysvětlení rozdílumezi zmíněnými druhy je důležité zmínit, že v mléce jsou dva druhy bílkovin – kasein a syrovátkový protein. Syrovátkový protein je známý jako rychle stravitelný a kazein se také nazývá pomalu stravitelný protein. Tvoří asi 80 procent mléčné bílkoviny kasein, zatímco syrovátkový protein obsahuje především bílkoviny, které pomáhají zlepšovat naši imunitu (laktoglobulin, laktoalbumin a imunoglobulin). Na druhou stranu kasein ano odlišnýa příbuzné varianty, z nichž A1 a A2 jsou hlavní.

Několik studií naznačilo, že A2 beta-kasein je nesrovnatelně zdravější než A1 beta-kasein. Proč?

A1 mléko zvyšuje riziko autismu

Některé teorie naznačují, že A1 beta-kasein může být rizikovým faktorem pro diabetes 1. typu a ischemickou chorobu srdeční. OVarianta proteinu va je také spojena se zažívacím nepohodlím poté, co vypijeme mléko. Po strávení je protein A1 přeměněn na beta-kasomorfin-7 (BCM 7), o kterém se předpokládá, že je příčinou všech těchto nepříznivých účinků, přičemž peptidy jako BCM-7 hrají roli při rozvoji autismu a syndromů asyndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS).

Nicméně, Podle organizace „World Milk Day“, kterou před 20 lety založila Organizace OSN pro výživu a zemědělství, jsou důkazy naznačující negativní účinky proteinu A1 nedostatečné. Navzdory nedostatku spolehlivých vědeckých důkazů začalo několik mlékárenských společností po celém světě prodávat výhradně mléko A2, tvrdí, že je lepší a že neexistují žádné negativní účinky.

Mléko A2 snižuje riziko arteriosklerózy

Mléko A2 je na rozdíl od mléka A1 snadno stravitelné a nemá žádné vedlejší účinky. Sudržuje vysokou hladinu omega-3 mastných kyselin, které pomáhají čistit usazeniny cholesterolu v cévách, které se snižuje riziko arteriosklerózy. Takye, v mléce A2 jsou cerebrosidy, o kterých je známo dodatečně posílit práce mozku. Kovové stroncium v ​​mléce A2 perposiluje imunitu a chrání tělo před škodlivým zářením, appodle některých teorií má protein A2 v kravském mléce protirakovinné vlastnosti.

Tím, Čínská studie zjistila, že mléko A2 vede k výrazně méněmají zažívací potíže. Lidé s intolerancí laktózy se však musí zdržet jeho používání Mléko A2 nebo jakékoli mléčné výrobky.

Vaření Přečtěte celý článek