Vejce a cholesterol: Je všechno, čemu jsme věřili, nakonec klam?

před 1 rok 55
Vejce a cholesterol: Je všechno, čemu jsme věřili, nakonec klam?

Na počátku 21. století proběhl výzkum se širším záběrem pohledu na nutriční vlastnosti vajec a přinesl některá nová, pro mnohé udivující zjištění, která zcela odporují směrnicím příslušných institucí, především o vysokém cholesterolu a rizicích. kardiovaskulárních chorob.

Vejce jsou extrémně rozšířené, dostupné a snadno použitelné potraviny. Zároveň je však jedním z těch, které jsou spojeny s řadou pochybností a kontroverzí, především kvůli tuku a cholesterolu. To je důvod, proč jsou lidé s kardiovaskulárními chorobami a zvýšenými krevními tuky zvláště znepokojeni.

Kolik vajec doporučují odborníci pro zdravé lidi?

Jedno vejce obsahuje polovinu denní potřeby bílkovin. Přesněji řečeno, ženy potřebují dvě a muži tři vejce denně, aby například nahradili maso jako zdroj potravy, ze kterého využívají bílkoviny. Čtyři vejce jsou něco, co by bylo optimální množství na den, pokud mluvíme o zdravých dospělých. Odborníci na výživu doporučují dětem do tří let konzumovat dva až tři kusy týdně. Výzkum se zabýval vlivem vajíček na miminka a odborníci tvrdí, že by se neměla podávat dětem mladším osmi měsíců.

Vejce a jejich nejdůležitější přínosy pro zdraví

Kromě vysokého obsahu bílkovin mají vejce další četné výhody pro naše zdraví. Nepatří mezi vysoce kalorická jídla (o něco méně než 80 kalorií) a udržují sytost na vysoké úrovni. Obsahují cholin, důležitou živinu, která pomáhá efektivně fungovat neuronům, což je klíčové pro kognitivní schopnosti a lepší paměť. Cholin je důležitou látkou pro vývoj mozku miminka, proto by ho těhotné ženy měly konzumovat v rozumném množství.

Vejce neobsahují sacharidy a cukr a jsou výborným zdrojem aminokyselin, minerálních látek a hlavně zdravých tuků. Na rozdíl od většiny potravin obsahují také vitamín D. Obsahují také selen, který posiluje imunitu, chrání před oxidativním stresem a zpomaluje stárnutí a více klinických studií se zabývalo schopností selenových doplňků předcházet rakovině.

Při kterých chorobách jsou užitečné jejich živiny?

Tato potravina je vynikající pro zdraví očí a prevenci šedého zákalu díky antioxidantům luteinu a zeaxantinu. Přestože se nacházejí v listové zelenině, jejich vstřebávání z vajec je snazší díky obsaženým zdravým tukům. Jsou výborné pro lepší krevní obraz a dobrou hladinu železa v krvi a také pro lepší regeneraci buněk.

Je příznačné, že lidé s osteoporózou a dalšími onemocněními kostí je jedí kvůli vápníku a jelikož jsou bohaté na antioxidanty, pomáhají předcházet všem nemocem souvisejícím s oxidačním stresem, včetně těch maligních.

Vejce a cholesterol: Kolik je skutečně ve vejcích?

Ještě v sedmdesátých letech minulého století Americká kardiologická asociace doporučila, aby denní příjem cholesterolu nebyl vyšší než 300 mg. Přeloženo do množství vajec to odpovídalo množství tří za týden. Chyba v těchto pokynech souvisela především se skutečností, že nebyly zohledněny další přínosy jiných složek vajec, které chrání před jinými chronickými onemocněními, především kardiovaskulárními, ale výzkumníci vycházeli pouze z hladiny cholesterolu.

Jelikož jeden žloutek obsahuje 185 miligramů, je jasné, proč jsou vejce prakticky prohlášena za nežádoucí potravinu zejména pro lidi, kteří mají vysoké krevní tuky.

Je všechno, čemu jsme kdysi věřili, vlastně klam?

Na počátku 21. století probíhal výzkum s širším záběrem pohledu na nutriční vlastnosti vajec a přinesl některá nová, pro mnohé ohromující zjištění. Mezi nimi vede studie čínských vědců, která prokázala, že lidé, kteří jedí vejce denně, mají o 20 procent nižší riziko srdečních onemocnění.

Bylo také zjištěno, že vejce jsou výborným zdrojem „dobrého“ HDL cholesterolu, který neutralizuje negativní dopad LDL (špatného) cholesterolu na srdce a cévy. Bylo upřesněno, že nedostatek dobrého cholesterolu v krvi automaticky znamená vysokou hladinu špatného cholesterolu. Důsledkem je zvýšená tvorba plaků a křehkost cév s rizikem vzniku krevních sraženin. Proto je tato nerovnováha rizikem aterosklerózy, trombózy, anginy pectoris, srdečního infarktu a mozkové mrtvice a podle této studie se hladina „dobrého“ cholesterolu (HDL) zvyšuje u lidí, kteří jedí až tři vejce denně, samozřejmě – ne každý den.

Kteří lidé by měli vejce ze svého jídelníčku zcela vyloučit

Vejce nesmí konzumovat pacienti s akutním zánětem žlučníku nebo ledvin. V podstatě je nutné je na čas vyřadit z jídelníčku, vejce jsou z jídelníčku dočasně vyřazena. Lze je opět použít s radami odborníků, stejně jako přesně stanovené množství a způsob přípravy. Alergie na vejce je také možná, ale je třeba si rozebrat, zda je někdo alergický na celá vejce, žloutky nebo bílky.

V žádném případě není dobré jíst syrová nebo nedovařená vejce kvůli salmonele, kterou vysoké teploty ničí.

The post Vejce a cholesterol: Je všechno, čemu jsme věřili, nakonec klam? appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek