Vejce Benedikt s uzeným pstruhem a holandskou omáčkou s yuzu

před 3 roky 46
Vejce Benedikt s uzeným pstruhem a holandskou omáčkou s yuzu

Takhle si představujeme královskou snídani. Yuzu dodá holandské omáčce úplně nový rozměr.

Suroviny

muffiny 4 ks

podélně překrojené (prodává např. Marks&Spencer nebo domácí podle našeho receptu)

pstruh uzený 250 g

nebo losos

Na holandskou omáčku s yuzu

yuzu 1.5 ks

jemně nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva, lze nahradit 4 ČL lahvované šťávy yuzu (viz Něco navíc)

máslo 150 g

rozpuštěného a zchladlého + na potření muffinů

1 Začněte omáčkou. Do hrnce se silným dnem nalijte 2–3 cm vody a přiveďte k jemnému varu – voda musí jen pobublávat. Na hrnec posaďte padnoucí žáruvzdornou misku (ideální je silná skleněná, kovová se rychle zahřeje a pak rychle zahřívá i omáčku). Miska se nesmí dotýkat přímo vody. Do misky dejte žloutky, kůru a šťávu z yuzu, osolte a opepřete. Pár minut metlou šlehejte, až omáčka trošku zhoustne. V ten moment začněte tenkým praménkem za stálého šlehání přilévat rozpuštěné máslo. Šlehejte, dokud se všechno máslo nevstřebá. Misku sundejte ze zdroje tepla a omáčku nechte mírně zchladnout, čas od času prošlehejte, hustotou by měla připomínat majonézu. Pak misku s omáčkou vraťte na hrnec, přidejte do ní pár lžic horké vody a ihned zašlehejte, abyste získali tekutější konzistenci. Vypněte plamen, ale misku ponechte na svém místě, díky zbytkovému teplu omáčka nevystydne.

2 Muffiny nasucho opečte, potřete je máslem a udržujte v teple.

3 Na pošírovaná vejce naplňte po okraj vaši nejhlubší pánev (nebo nízký široký hrnec) vřelou vodou z konvice. Na silném plameni přiveďte k varu a pak plamen stáhněte, aby voda byla těsně pod bodem varu nebo jen mírně perlila. Jakmile se teplota vody ustálí, rozklepněte vejce do mističky a nechte je těsně nad hladinou sklouznout do vody – mělo by zůstat co nejvíce kompaktní. Zopakujte s ostatními vejci – pokud máte dost velkou nádobu, můžete zkusit pošírovat všech osm vajec najednou, ale jistější je vařit naráz pouze čtyři. Vejce pošírujte 2 minuty pro velmi tekutou konzistenci, pro o něco pevnější je ve vodě nechte 4 minuty. Hotová vejce vylovte z vody a nechte okapat.

4 Na každou polovinu muffinu položte jedno vejce, osolte, opepřete a na vejce položte plátek uzené ryby. Polijte holandskou omáčkou, posypte pažitkou a podávejte. Pokud připravujete vejce po dávkách, servírujte první polovinu hostům rovnou, pošírovaná vejce nepočkají!

NĚCO NAVÍC
Yuzu je japonský citrus s květinovým aroma, chutí podobný mandarince a citronu. Čerstvý se u nás prakticky nedá koupit, i kvůli vysoké ceně dovozu. Dostupnější je šťáva v lahvích, prodává se v japonských specialitách. Chuť a vůně yuzu se nedá úplně napodobit, ale můžete v receptu vyzkoušet kombinaci limetové a pomerančové šťávy.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek