Šmigrustovce se říká ,pomlázková polévka‘ a opravdu do ní můžete přidat vykoledovaná vajíčka či klobásku. Typická je pro oblast Slezska.
Suroviny
cibule 1 ks
větší, oloupaná a nakrájená na čtvrtiny
uzené maso 500 g
s kostí, nejlépe krkovice
mouka pšeničná hladká 2 PL
paprika sladká 1 ČL
mletá
žloutek 1 ks
lze vynechat
vejce 4 ks
uvařená natvrdo
křen 2 PL
čerstvý, nastrouhaný
jarní cibulka 1 ks
na kolečka
Postup
1
Do hrnce nalijte asi 1,25 litru studené vody. Přidejte cibuli, uzené maso a klobásu. Mírně osolte, přidejte čerstvě drcený pepř, přiveďte k varu, ztlumte oheň a zvolna vařte asi 45 minut. Pak maso a klobásu vyndejte a odložte stranou. Vývar nechte na ohni.
2
Mouku a papriku důkladně rozmíchejte ve smetaně, směs zašlehejte do vývaru a míchejte, dokud polévka nezačne houstnout. Pak ji promixujte ponorným mixérem a vařte zvolna bez pokličky aspoň 15 minut. Hlídejte ji a občas promíchejte, aby se polévka nepřipálila. Mezitím zbavte maso kostí a nakrájejte na kostky. Klobásu nakrájejte na plátky.
3
Nakonec do odstavené polévky vmíchejte žloutek (chcete-li) a pokrájené maso. Podle chuti přisolte. Polévku rozdělte do talířů, doplňte rozkrojenými vařenými vejci, plátky klobásy, posypte křenem a jarní cibulkou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Massimo Bottura: Avantgardní šéfkuchař, který servíruje emoce
Inspiraci pro své pokrmy nachází všude kolem. Spojuje tradiční italskou kuchyni s moderními vlivy, krmí hladové a v roce 2019 se dostal mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Seznamte se s Italem Massimem Botturou, významnou osobností současné...
Božské dezerty ze zbytků
Kouká na vás nedojedený koláč, muffiny nevyběhly, bábovka se přilepila k formě a potrhala se? Smutně vyhlíží miska s polámanými kousky cukroví? Trápí vás pocit, že vaše úsilí přišlo vniveč? Nesmutněte a dejte jim novou šanci. S recepty na...