Všechno, co jsme si o snídani mysleli, nové studie popřely: Nezrychluje metabolismus, není povinná a tady je jedna zdravá

před 1 rok 73
Všechno, co jsme si o snídani mysleli, nové studie popřely: Nezrychluje metabolismus, není povinná a tady je jedna zdravá

Existují tvrzení, že vynechání snídaně způsobuje velký hlad, takže se později během dne přejídáte. Možná to zní logicky, ale není to podloženo důkazy, říká nutriční specialistka

Závěry několika nedávných studií vyvracejí mýty, že snídaně v první hodině po probuzení zrychluje metabolismus, a že vynechávání snídaně vede k přibírání na váze, říká pro eKlinika Jovana Srejić Ferluga, specialistka na výživu a dietoložka.

U snídaně je vždy otázka, zda zvolit ovesné vločky, žitné vločky, kukuřičné müsli, hrst mandlí jako ty dokonalé dívky ze začátku filmu „Ďábel nosí Pradu“ nebo pečivo z pekárny? Nebo dvě míchaná vajíčka se slaninou, jako snídá královna Alžběta? Co je vlastně zdravá snídaně? Musíme snídat, je snídaně jídlo, které by se nikdy nemělo vynechávat? Každý výživový poradce má jiné „recepty“ na začátek dne.

Snídaně je volitelná

Snídaně metabolismus nenastartuje. Termický efekt jídla znamená zvýšené spalování kalorií po jídle. Pro metabolismus je však důležité celkové množství zkonzumovaného jídla během dne. Nezáleží na tom, kdy a jak často jíte. Studie ukazují, že mezi lidmi, kteří jedí nebo vynechávají snídani, není žádný rozdíl v kaloriích spálených za 24 hodin.

Je pravda, že studie ukazují, že lidé, kteří snídají, jsou zdravější, ale zároveň studie nemohou prokázat, že za to může pouze snídaně. S největší pravděpodobností mají lidé, kteří pravidelně snídají, jiné návyky zdravého životního stylu, které jsou zodpovědné za jejich dobré zdraví. Například lidé, kteří zároveň snídají, jedí zdravější jídlo, zejména více čerstvých potravin, a tak konzumují více vlákniny a mikroživin – říká Jovana Srejić Ferluga.

Vynechání snídaně nezpůsobuje přibírání na váze

Existují tvrzení, že vynechání snídaně způsobuje velký hlad, takže se později během dne přejídáte.

– Může to znít logicky, ale není to podloženo důkazy. Je pravda, že vynechání snídaně způsobí, že lidé budou hladovější a sní více na oběd, ale obecně jedí méně kalorií navíc, než by měli, kdyby snídali sami. Vlastně, některé studie dokonce ukázaly, že vynechání snídaně může snížit celkový příjem kalorií až o 400 kalorií denně. Měli bychom také zmínit koncept 16:8, který má prokazatelně četné pozitivní účinky na zdraví (a hubnutí) a kde je příjem potravy rozložen na dobu 8 hodin. Většina lidí si vybírá jídlo od poledne do 20 hodin, což znamená, že vynechávají snídani – vysvětluje náš partner.

Pokud rádi snídáte…

Pokud podle ní máte ráno ještě hlad a milujete snídani, pak rozhodně začněte den zdravou snídaní:

– Nejlepší je, když je snídaně bohatá na bílkoviny. Pokud však ráno necítíte hlad a nesnídáte, nejezte ji. Základem je, že nezáleží na tom, jestli jíte nebo vynecháváte snídani, pokud se zbytek dne stravujete zdravě. Pokud se rozhodnete snídat, kalorie by měly pocházet z potravin, které prodlužují pocit sytosti a příliš nezvyšují hladinu cukru v krvi. Zásadou pro zdravou snídani je kombinovat komplexní sacharidy (celozrnné výrobky) s bílkovinami (vejce, sýr, tuňák, mléčné výrobky) a čerstvou zeleninou nebo ovocem. Získáte tak jídlo, které má vysokou nutriční hustotu (na rozdíl od vysoké kalorické hodnoty fast foodů a pekařských jídel), který prodlužuje pocit sytosti, stabilizuje hladinu krevního cukru, zlepšuje koncentraci a náladu!

Zde je několik tipů na rychlou snídani:

No a co salát ve sklenici

Komponenty: 1 šálek vařených celozrnných těstovin (žitné, ovesné). Omáčka (porce 4): 2 šálky čerstvých lístků bazalky, 1/3 šálku vlašských ořechů nebo arašídů, 1/3 šálku parmazánu, 1-2 stroužky česneku, 1/4 šálku olivového oleje. Přílohy: 1 šálek nakrájené zeleniny dle vlastního výběru (rajčata nebo paprika), kousek rozdrobeného sýra feta.
Příprava: Uvařte těstoviny, odložte si 1/2 šálku vody na vaření těstovin. Omáčku udělejte v mixéru: rozmixujte bazalku, vlašské ořechy, parmazán, česnek a postupně přilévejte olej. Aby omáčka nebyla příliš hustá (a aby se snížilo množství oleje), přidejte vodu z těstovin. Uvařené těstoviny smícháme s omáčkou, na kostičky nakrájenou zeleninou a sýrem feta. Zabalte do sklenice. Můžete se připravit den předem.

Proteinový salát ve sklenici

Komponenty: 3 lžíce salátového dresinku, 1/2 hrnku proteinu dle výběru (vařené kuře, nakrájené tofu, fazole, tuňák, vařená vejce na kostičky), 1/2 hrnku nakrájené zeleniny (paprika, rajčata, okurky atd.), 1/4 hrnku ořechů nebo semínka (arašídy, slunečnicová semínka, konopná semínka…), 1 až 2 šálky nakrájené zelené listové zeleniny.
Připravuje: Uspořádejte všechny ingredience na salát v pořadí uvedeném ve sklenici. Zakryjte sklenici a nechte ji v lednici. Toto jídlo si můžete připravit den předem.

Proteinový koktejl jít

Komponenty: 1 odměrka proteinového prášku dle vlastního výběru (na bázi syrovátky, vaječného bílku, hrášku, sóji), 15 kousků ořechů dle vlastního výběru, 1 lžíce chia semínek nebo lněných semínek, 1 šálek nakrájeného ovoce dle vlastního výběru, 1/3 – 1/2 šálku vody, mléko dle vlastního výběru, jogurt, pomerančový džus…
Příprava: Všechny ingredience rozmixujte v mixéru a pusťte se do práce!

The post Všechno, co jsme si o snídani mysleli, nové studie popřely: Nezrychluje metabolismus, není povinná a tady je jedna zdravá appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek