Co jíte, když na vás něco leze, anebo jste nemocný? Baštíte pomeranče, mandarinky, pijete (šípkový) čaj s medem a citronem… a ládujete se tak především vitamínem C? Pokud vám to chutná a nemáte z toho kopřivku, je to určitě moc fajn. Ale co takový pořádný a poctivý, světlý (ideálně maso-kostní) vývar? Ten vás totiž zaručeně postaví na nohy!
Suroviny:
(všechny ingredience ideálně v bio/farmářské kvalitě)
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 3 mrkve
- 1 cibuli
- 2 česneky
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 3 cm čerstvé kurkumy/1 lžičku sušené
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 celý kuřecí skelet
- 2 křidýlka
- sůl
- 1-2 lžíce jablečného octa
Příprava:
1. Pokud nemáte zeleninu v bio kvalitě, všechnu ji oloupejte, a potom nakrájejte na kousky, cibuli a česnek stačí překrojit na půl, zázvor s kurkumou oloupejte vždy a rozkrojte podélně.
Postup:
1. Na lžíci přepuštěného másla zlehka orestujte zeleninu a přidejte koření.
2. Vše zalijte asi 1,5 l vody.
TIP: Během vaření můžete přilévat, pokud bude potřeba.
3. Přidejte kuřecí skelet a křídla, jemně ochuťte solí a přilijte jablečný ocet.
TIP: Jablečný ocet nebude ve vývaru cítit, ale vytáhne z kostí potřebné minerály.
4. Vařte na mírném stupni asi hodinu až hodinu a půl/dvě (záleží na teplotě).
TIP: Pokud máte pomalý hrnec, klidně táhněte až hodin 6, 7, 8… nebo přes noc.
5. Vývar zceďte a popíjejte jen tak namísto čaje anebo s čerstvě a krátce povařenou zeleninou: já mám ráda mrkev, růžičkovou kapustu, pastyňák… Já jím teda i klidně tu vyvařenou ve vývaru, i když už je passé a zbyla z ní jen hmota s vlákninou. Je mi prostě líto ji vyhazovat.