Základní drůbeží „imunitní“ vývar

před 4 roky 85
Základní drůbeží „imunitní“ vývar

Co jíte, když na vás něco leze, anebo jste nemocný? Baštíte pomeranče, mandarinky, pijete (šípkový) čaj s medem a citronem… a ládujete se tak především vitamínem C? Pokud vám to chutná a nemáte z toho kopřivku, je to určitě moc fajn. Ale co takový pořádný a poctivý, světlý (ideálně maso-kostní) vývar? Ten vás totiž zaručeně postaví na nohy!

Suroviny:

(všechny ingredience ideálně v bio/farmářské kvalitě)

  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 3 mrkve
  • 1 cibuli
  • 2 česneky
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 3 cm čerstvé kurkumy/1 lžičku sušené
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 celý kuřecí skelet
  • 2 křidýlka
  • sůl
  • 1-2 lžíce jablečného octa

Příprava:

1. Pokud nemáte zeleninu v bio kvalitě, všechnu ji oloupejte, a potom nakrájejte na kousky, cibuli a česnek stačí překrojit na půl, zázvor s kurkumou oloupejte vždy a rozkrojte podélně.

Postup:

1. Na lžíci přepuštěného másla zlehka orestujte zeleninu a přidejte koření.

2. Vše zalijte asi 1,5 l vody.

TIP: Během vaření můžete přilévat, pokud bude potřeba.

3. Přidejte kuřecí skelet a křídla, jemně ochuťte solí a přilijte jablečný ocet.

TIP: Jablečný ocet nebude ve vývaru cítit, ale vytáhne z kostí potřebné minerály.

4. Vařte na mírném stupni asi hodinu až hodinu a půl/dvě (záleží na teplotě).

TIP: Pokud máte pomalý hrnec, klidně táhněte až hodin 6, 7, 8… nebo přes noc.

5. Vývar zceďte a popíjejte jen tak namísto čaje anebo s čerstvě a krátce povařenou zeleninou: já mám ráda mrkev, růžičkovou kapustu, pastyňák… Já jím teda i klidně tu vyvařenou ve vývaru, i když už je passé a zbyla z ní jen hmota s vlákninou. Je mi prostě líto ji vyhazovat.

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Polévky Přečtěte celý článek