„Díky opečení základu do polévky – brambor a cibule – bude mít polévka chuť, i když nepoužijete vývar,“ radí Juliana Fischerová (Maškrtnica). Pokud máte sýrovou kůrku, vyvařte ji spolu s cibulovo-bramborovým základem a před rozmixováním vyjměte.
Suroviny
rostlinný olej 30 g
nebo tuk sebraný z vývaru
cibule 1 ks
nakrájená na drobno
zelenina 350 g
brokolice, mražený špenát, hrášek...
pečivo 120 g
starší, nebo starší chleba
Postup
1
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a osmažte na oleji do světle hněda. Ztlumte plamen, přidejte cibuli a ještě 2–3 minuty vše opékejte.
2
Přilijte vodu nebo vývar, osolte, opepřete a uvařte brambory doměkka. Přidejte zelenou zeleninu: brokolici či mražený špenát povařte 3–5 minut, hrášku stačí 2 minuty. Rozmixujte a polévku podle chuti zřeďte do požadované konzistence.
3
Na krutony nakrájejte pečivo na kostičky a opečte na tuku na pánvi dozlatova a dokřupava. Osolte.
NĚCO NAVÍC
- Polévku dochuťte podle použité zeleniny. K brokolici se hodí muškátový oříšek, k hrášku trochu máty. „Použijte to, co vám roste na parapetu,“ radí Juliana.
- Do polévky můžete na poslední minutu před mixováním přidat také ředkvičkové listy.
- Polévku můžete obohatit i sušeným hrachem, který je levný a výživný. Vařený (cca 200 g) jej můžete rozmixovat spolu s ostatními surovinami, nebo jej přidejte namísto krutonků.
- Pokud rozpočet dovolí, zjemněte polévku zakysanou nebo sladkou smetanou.
- Zdobit můžete pažitkou či jinými bylinkami, které vám rostou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Kombucha: objevte nápoj dlouhověkosti
Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...