Na zeleninových polévkách je nejlepší, že snadno dostanete pořádnou porci zeleniny i do těch členů rodiny, kteří ji jinak neholdují. Tato polévka obsahuje hned několik druhů, ale dominuje ji brokolice a špenát. Určitě se ale nebojte nějaký druh zeleniny vyměnit za jiný, pokud jej zrovna nemáte v lednici. Můžete do ní zužitkovat i už lehce unavenou zeleninu, která by se už do jiných pokrmů nehodila.
Ingredience
- 1 cibule
- 120 g celeru
- 300 g brokolice
- 100 g pastináku
- 60 g brambor
- 150 g baby špenátu (F50F)
- 2 stroužky česneku
- 2 vaničky Knorr bohatého bujonu zeleninového
- 2 snítky tymiánu
- Olivový olej
- 1250 ml vody
Příprava
Veškerou zeleninu očistíme, v případě potřeby oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Pouze u brokolice nakrájíme jen stonky – růžičky si necháme na ozdobu.
V hrnci si rozehřejeme trochu oleje a opečeme na něm zeleninu spolu s tymiánem. Když je zelenina pěkně opečená, přilijeme do hrnce vodu.
Obsah hrnce přivedeme k varu a rozpustíme v něm bujon. Vaříme asi 30 minut, dokud není zelenina měkká.
Mezitím růžičky brokolice spaříme horkou vodou (případně vaříme ve vodě či páře minutku až dvě) a následně zchladíme pod studeným proudem vody.
Hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, dochutíme solí a pepřem a servírujeme s růžičkami brokolice.
Tip na závěr : Pokud chceme, můžeme polévku zjemnit smetanou, zakysanou smetanou nebo rostlinnou smetanou, chceme-li, aby byl pokrm veganský.