Zelí – levné a bohaté na vitamín C, posiluje kosti a zabraňuje srážení krve

před 1 rok 52
Zelí – levné a bohaté na vitamín C, posiluje kosti a zabraňuje srážení krve

Pravděpodobně na otázku, jaká je jejich oblíbená zelenina, málokdo odpoví, že zelí, ale pokud bychom se měli rozhodovat podle zdravotních výhod, muselo by být nahoře

Bílé, zelené nebo červené zelí patří do čeledi brukvovitých s brokolicí, květákem a růžičkovou kapustou. Mnoho živin a zdravotních benefitů je jim společných s tím, že zelí má i některé výhody, jako je v první řadě přijatelnější cena a jednodušší způsoby přípravy, tzn. větší možnosti konzumace v syrové formě, s maximálním zachováním vitamínů.

Bohaté na vitamín C

Citrusové plody nejsou jediným způsobem, jak do těla dostat velké množství vitaminu C – zelí je také jeho výborným zdrojem, a proto by se mělo ve stravě používat co nejčastěji.

– Zelí je bohaté na důležitý antioxidant – vitamín C a od r poskytuje 70 procent denní doporučené hodnoty, pokud jej pravidelně konzumujete, jeho přínosy jsou mimořádné – říká Kerry Gans, uznávaná americká dietoložka. Zdůrazňuje především důležitost příjmu tohoto vitamínu, který si naše tělo neumí vyrobit přirozenou cestou, ale musíme jej přijímat v potravě.

Jednou z nejdůležitějších rolí vitamínu C je, že pomáhá našemu tělu vstřebávat železo z potravy, kterou jíme, posiluje imunitní systém, aby nás chránil před nemocemi a infekcemi, a ovlivňuje tvorbu kolagenu. To je obzvláště důležité nyní, v době pandemie covid 19, protože virus napadá celý náš imunitní systém, který se musí bránit.

Vynikající zdroj vlákniny pro řadu zdravotních problémů

Pokud chcete do své stravy dostat více vlákniny, ať už vám to doporučil váš lékař, nebo máte pocit, že potřebujete trochu pomoci na záchod, zelí vám pomůže. Odborníci na výživu vypočítali, že ve dvou šálcích krouhaného zelí je téměř 5 gramů vlákniny. Například doporučený denní příjem vlákniny je 25 pro ženy ve věku 19 až 50 let.

– Zelí je dobrým zdrojem vlákniny, a jak je známo, vláknina může pomoci zmírnit zácpu, vyrovnat hladinu cukru v krvi, snížit hladinu cholesterolu a zlepšit zdraví trávicího systému – říká odborník na výživu a dietolog Gans.

Vitamin K pomáhá posilovat kosti a zabraňuje srážení krve

Zelí obsahuje živiny, které jsou nesmírně důležité pro zdraví kostí, ale také pro správný proces srážení krve v těle, což vyžaduje dostatek vitamínu K (také známý jako koagulační vitamín). Jeden šálek vařeného zelí obsahuje 68 mikrogramů vitamínu K a denní potřeba je 120 mikrogramů pro dospělé muže a 90 mikrogramů denně pro ženy.

Ačkoli jsou nedostatky vitaminu K vzácné, někteří lidé se specifickými zdravotními stavy, jako je cystická fibróza, celiakie nebo ulcerózní kolitida, mohou být vystaveni většímu riziku nižších než normálních hladin vitaminu K. Nedostatek tohoto vitaminu může vést ke snížení pevnosti kostí, zvýšenému riziku rozvoje osteoporózy a ve vzácných případech k problémům s modřinami a krvácením.

Ideální v dietních režimech a – levný

Zelí je jednou z potravin, která má velmi málo kalorií, a proto se doporučuje pro speciální dietní režimy. Jeden šálek vařeného zelí má pouze 34 kalorií. Při tom všem není od věci ještě jednou zopakovat, že patří k levnějším potravinám – pokud se bavíme o poměru ceny a přínosu pro zdraví, málokterá potravina se mu vyrovná.

Pro srdce používá brukvovitou zeleninu

Výzkumy prokázaly, že zelí, stejně jako všechna brukvovitá zelenina, má protizánětlivé účinky, proto se doporučuje lidem, kteří jsou ohroženi srdečními chorobami.

Podle studie zveřejněné v loňském roce v British Journal of Nutrition měly ženy, které jedly více brukvovité zeleniny, jako je zelí, kapusta, květák a brokolice. O 46 procent nižší pravděpodobnost onemocnění, jako je kalcifikace břišní aorty, což může být prediktor budoucích kardiovaskulárních příhod. Studie také dospěla k závěru, že jíst více brukvovité zeleniny může znamenat a větší ochrana před nesprávným hromaděním vápníku.

Pomoc v boji proti rakovině

Podle výzkumu National Cancer Institute obsahuje brukvovitá zelenina, stejně jako zelí, sloučeniny zvané glukosinoláty (chemikálie obsahující síru odpovědné za poněkud hořkou chuť brukvovité zeleniny). Během přípravy jídla, žvýkání a trávení se glukosinoláty rozkládají na specifické sloučeniny, které byly studovány pro jejich potenciální přínos v boji proti rakovině.

– Obsah glukosinolátů v zelí mu dává příznivé vlastnosti, pokud jde o protirakovinné výhody, a zároveň snižuje riziko onemocnění různými typy rakoviny – říká Makine Smith, dietoložka z Centra pro lidskou výživu na klinice v Clevelandu.

Pouhá konzumace zelí nebo jiné brukvovité zeleniny k prevenci zmíněných nemocí samozřejmě nestačí, ale rozhodně byste ji měli co nejvíce využívat ve svém každodenním jídelníčku – důvodů je mnoho.

Do rychlého nakládaného zelí můžete přidat mrkev nebo ředkvičku a doplnit vitamíny Foto: Shutterstock

Jak rychle naložit malé množství zelí (za 48 hodin)

Naše oblíbené kysané zelí se tradičně nakládá ve všech domácnostech a takové je výborný zdroj vitamínu C. Možná jste to nevěděli, ale pokud potřebujete rychle malé množství nakládaného zelí a nemáte na to podmínky ani čas, řešení existují. Hlávky zelí očistíme a vydlabeme, do prohlubně nalijeme ocet, přidáme lžíci soli a hlávku protřepeme tak, aby se suroviny rozmístily co nejrovnoměrněji po celé hlávce. Připravené zelí vložte do sáčku, který pak dáte na 48 hodin zamrazit. Když ho vyndáte a rozmrazíte, dostanete kysané zelí, stačí přidat nové koření a užít si vitamínovou bombu, ale také jeden z vašich oblíbených zimních salátů.

Dietní salát z mladého zelí, okurky a zakysané smetany

Potřebné: 400 g čerstvého nakrájeného zelí, 100 g sladké kukuřice, 2 zelená jablka, 1 okurka (kroužky), trochu kopru, 3-4 lžíce nízkotučné zakysané smetany, citronová šťáva místo octa, sůl a pepř na chuť

Příprava: smíchejte všechny ingredience a vychutnejte si neobvyklou a osvěžující kombinaci, zvláště vhodnou k nošení například do práce. Pokud přidáte žitné krutony, máte vynikající, nízkokalorické a výživné jídlo.

The post Zelí – levné a bohaté na vitamín C, posiluje kosti a zabraňuje srážení krve appeared first on Poslední novinky v češtině dnes.

Vaření Přečtěte celý článek