Placičky jsou vděčné jídlo – chutnají dobře teplé, i studené, snadno si je zabalíte s sebou na cesty či do práce a chutnají skvěle samotné, s pečivem nebo třeba na salátu – jako vám ukážeme v tomto receptu.
Ingredience
- 500 g batátů (F50F)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1⁄2 lžičky mletého kmínu
- 1⁄2 lžičky uzené papriky
- 50 g ovesných vloček
- 1 plechovka zelené čočky
- 20 g petržele
- 1 jarní cibulka
- 3 lžíce olivového oleje
- 250 g lesních hub
- 1 avokádo
- 100g rukoly
- 200 g cherry rajčat
Příprava
Předehřejeme troubu na 200°C. Připravíme si velký plech a ten vyložíme pečicím papírem.
Batáty omyjeme a nakrájíme na 2 cm velké kousky. Pořádně je promícháme s olivovým olejem a rozprostřeme na plech. Pečeme je do změknutí, což trvá asi 15 minut.
Upečené batáty rozmačkáme s kmínem, uzenou paprikou a vločkami. Do směsi zapracujeme také scezenou čočku, nasekanou petrželku a kolečka jarní cibulky. Osolíme a opepříme.
Ze směsi tvarujeme placičky, případně kuličky, které stlačíme. Směs by měla vyjít na 8 středních, nebo 16 menších placiček. Ty necháme odpočinout v lednici.
Ve větší pánvi rozehřejeme olej a na středním plameni placičky z obou stran opečeme. Trvá to zhruba dvě až tři minuty z každé strany. Měly by být na povrchu pěkně zlatavé. Hotové placičky necháváme odpočinout na kuchyňské utěrce, která vsákne přebytečný tuk.
Na stejné pánvi pak orestujeme houby – buď je nakrájíme na plátky, nebo na libovolné menší kousky, podle druhu. Okořeníme solí a pepřem, klidně můžeme přidat i kmín.
Placičky servírujeme s opečenými houbami, a salátem z avokáda, rukoly a cherry rajčátek.
Tip na závěr : Placičky i salát báječně chutnají s majonézovým dipem – jednoduše umíchejte Hellman's originál, prolisovaný česnek a bylinky podle chuti.