Bouchané brambory s ředkvičkami a omáčkou aïoli

před 2 roky 114
Bouchané brambory s ředkvičkami a omáčkou aïoli

Brambory coby hlavní chod? Pokud to budou tyhle bouchané, tak kdykoliv! Nejlepší jsou ovšem malé nové brambory – s čerstvými ředkvičkami a krémovou omáčkou je to hotová mana nebeská. 

Suroviny

brambory nové 1 kg

nebo salátové, vydrhnuté

cibule 1 ks

nasekaná najemno

česnek 2 stroužky

nadrcené

hořčičné semínko 1 ČL

žluté, podrcené

koriandrová semínka 2 ČL

podrcená

citronová štáva

z 1 citronu

olivový olej

na opečení brambor

ředkvičky 200 g

nakrájené najemno (ideálně na mandolíně)

kopr snítky

lístky otrhané

citronová štáva

ze 2 citronů

Postup

1

Vsypte brambory do osolené horké vody a vařte 15–20 minut, nebo dokud nejsou měkké. Slijte je a nechte chladnout. 

2

Na pánvičce rozehřejte máslo s trochou soli a opékejte na něm 5 minut zvolna cibuli dosklovita. Vsypte česnek a pár minut restujte, pak vložte semínka hořčice a koriandru a opékejte, až se rozvoní. Přidejte do pánve dijonskou hořčici, šťávu z 1 citronu a promíchejte. Přelijte obsah pánve do mísy.

3

Vychladlé brambory vysypte na čistou pracovní desku a plochou stranou nože nebo dlaní každou bramboru trochu rozplácněte. Na velkou nepřilnavou pánev nalijte trochu oleje a nechte jej rozehřát. Vsypte brambory a 10–15 minut je opékejte, až začnou mít křupavou kůrčičku. Opečené brambory vsypte na tác nebo talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se z nich odsál přebytečný tuk.

4

Mezitím připravte aïoli. Rozmixujte společně žloutky, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Nechte mixér běžet na pomalou rychlost a tenkým praménkem přilévejte olivový olej, až se omáčka spojí a zhoustne.

5

Křupavé bouchané brambory dejte do mísy k máslu s cibulí a kořením, promíchejte a přihoďte plátky ředkviček. Na talíř rozetřete aïoli, navrch dejte brambory s ředkvičkami a posypte koprem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

 Kde se skrývá veverka?

KVÍZ: Kde se skrývá veverka?

Hovězí patří v našich zeměpisných šířkách k oblíbeným druhům masa. Milovníci masa nepohrdnou šťavnatým steakem či burgerem, tradiční svíčkovou na smetaně či lahodným gulášem. Hovězí maso lze využít na spoustu způsobů.  ...

Obsahuje vařené jídlo prospěsné látky?

Obsahuje vařené jídlo prospěsné látky?

Jednoznačná odpověď neexistuje. Jisté však je, že pokud chceme dodat svému tělu s jídlem to nejlepší, nestačí suroviny plné živin jen nakupovat či pěstovat. Aby se dostaly do těla, měli bychom se snažit je kulinářskými úpravami také...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek